Всички, които използват Instagram и Facebook, са го изпитвали неведнъж:

...
Всички, които използват Instagram и Facebook, са го изпитвали неведнъж:
Коментари Харесай

Подслушват ли ни Facebook и Instagram?

Всички, които употребяват Instagram и Фейсбук, са го изпитвали нееднократно: обсъждате с приятелите си някаква тематика или артикул и малко по-късно виждате реклама на него. Колко постоянно ви се е случвало сходно нещо? Оправдан ли е страхът, че обществените мрежи ни шпионират?

Оставянето на следи в интернет е неизбежно, написа. Т.нар. бисквитки наблюдават активността ни - върху какво сме кликнали, какви артикули и услуги сме купували или разгледали, какви пароли сме употребявали. Но в случай че сте изпратили в WhatsApp фотография на костюм на Hugo Boss, направена от вас, а час по-късно получите реклама на Hugo Boss в Instagram, какво тъкмо значи това?

Слуша ли Instagram диалозите ни и чете ли нашите изявления? Репортерка на Дъждовни води направи следния опит. Тя написа в телефона си думи и термини, които нормално не търси: ботокс, пластична хирургия, увеличаване на устни. Реклами за сходни неща обаче към момента не е получила. Причината за това би могла да бъде, че преди тя не е показвала дълготраен интерес към сходни нишови услуги.

Подслушват ли ни обществените медии?

И по този начин: подслушват ли софтуерните компании диалозите ни през нашите телефони? Според Королина Иванска, правист и анализатор, доказателства за това няма. "Въпреки че Фейсбук има няколко патента, които се занимават с отдалечено включване на микрофона, техническите лица, които са разгледали този въпрос, отхвърлят това да се случва ", изяснява Иванска.

Тогава по какъв начин става по този начин, че рекламите, които се разгласяват, са по този начин точно ориентирани към желанията на потребителя? Instagram събира информация, която хората оставят, до момента в който употребяват приложението. Това включва това, което те непринудено споделят за себе си посредством фотоси, лайкове, мнения и взаимоотношение с други консуматори.

Събират се и други следи - като местонахождение и кога на деня се употребява приложението. Както и кои изявления притеглят вниманието за по-дълго време - т.е. задържаме се на тях повече, преди да продължим да "скролваме ". Платформата знае тъкмо какъв брой време сте прекарали през нощта в разглеждане на профила на индивида, който харесвате.

Цялата тази активност и способи на държание се записват и проучват. След това данните се употребяват, с цел да се създадат профил и прогнози за личността: какво харесва даденият човек, какво ненавижда той, какво желае и какви са страховете му.

Как се събират данните?

Данните на потребителите се събират в платформите на Meta и външни уеб страници, които са интегрирали опцията за следене. Тези данни способстват за построяването на цифров профил, който се употребява при проявлението и таргетирането на реклами.

Каролина Иванска изяснява по какъв начин работи тази система: "Бизнес моделът на Instagram се основава на продажбата на вниманието на потребителите посредством излагането им на реклами, съобразени с тяхното държание и характерности. Тази бизнес логичност основава тласък да се наблюдава всяко наше придвижване (...) Колкото повече реклами виждаме, колкото по-добре таргетирани са те, толкоз повече пари може да завоюва Instagram ", споделя тя.

Как да спрем таргетирането с реклами?

За да контролирате рекламите в Instagram, би трябвало да отидете в настройките на профила си във Фейсбук за "Приложения и уеб страници " (Apps and Websites). Там вашите желания, които важат както за Instagram, по този начин и за Фейсбук, могат да бъдат изменени.

"Откачете " всички приложения, които са свързани с профила ви във Фейсбук. Вашият акаунт във Фейсбук евентуално е свръзан с доста повече приложения, в сравнение с сте си мислели. И това може да е огромен проблем, защото някои приложения разрешават следене на местоположението, а други имат достъп до контактите от телефона ви и даже фотоси от него.

Изключете персонализираните реклами

Отидете в настройките на вашия профил в Instagram и ограничете рекламите, които виждате. Имайте поради, че Instagram ще ви осведоми, че в случай че извършите това, няма да виждате по-малко реклами, само че е допустимо да получавате по-малко съответстващи такива.

Изключете следенето на местоположението. Влезте в настройките на телефона ви, отидете в "Поверителност " (Privacy), по-късно в "Услуги за местонахождение " (Location Services) и намерете Instagram. И идващия път, когато качвате фотография, видео или статус, не добавяйте локация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР