Всички искаме да останем млади възможно най-дълго. През последните години

...
Всички искаме да останем млади възможно най-дълго. През последните години
Коментари Харесай

Хормонът на младостта: Как да си го набавим

Всички желаеме да останем млади допустимо най-дълго. През последните години интензивно се приказва за хормона на младостта, който съгласно някои изказвания може да забави процесите на стареене и да усъвършенства цялостното здраве на организма. Но какво съставлява този хормон и по какъв начин се създава?

Хормонът на младостта, който постоянно се загатва, е хормонът на растежа (growth hormone – GH). Произвежда се в предната хипофизна жлеза, главната жлеза на ендокринната система. Хормонът на растежа играе значима роля в растежа и развиването на тялото през детството, само че производството му продължава и в зрелост. Според проучвания равнищата на хормона на растежа доближават пик по време на сън.

Нивата на хормона на растежа са най-високи са по време на детството и юношеството, само че понижават с възрастта. Въпреки това има няколко метода да се усъвършенства производството на GH в организма:

Правилно хранене

Някои проучвания демонстрират, че яденето на избрани храни може да подтиква производството на растежен хормон. Богати на протеини храни като месо, риба, яйца и млечни артикули могат да подтикват производството на хормона на растежа. Също по този начин е значимо да се употребяват задоволително витамини и минерали, защото те са от значително значение за естественото действие на ендокринната система.

Физическа интензивност

Редовната физическа интензивност, изключително упражненията с тежести и високоинтензивните тренировки, може да подтиква производството на GH. Това се дължи на обстоятелството, че физическата интензивност провокира стрес върху мускулите и тъканите , което води до увеличено освобождение на хормона.

Качественият сън

По време на бездънен сън, когато тялото си почива и се възвръща, хипофизната жлеза създава повече хормон на растежа. Следователно качеството и продължителността на съня играят значима роля в производството на този хормон.

Стрес

Стресът може да да повлияе негативно върху производството на растежен хормон. Изследванията демонстрират, че хроничният стрес може да понижи равнището на хормона на растежа в организма. Ето за какво е значимо да намерите способи да го управлявате и да си осигурите задоволително отмора.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР