Всички искаме да купуваме само прясна храна от хранителните магазини

...
Всички искаме да купуваме само прясна храна от хранителните магазини
Коментари Харесай

Как да изберем винаги прясна храна в магазина?

Всички желаеме да купуваме единствено прясна храна от питателните магазини и супермаркетите, само че действителността е напълно друга. Храните с изминал период на валидност стоят до пресните на рафтовете на магазините и не е толкоз елементарно да ги различите. От Bright Side дават препоръки по какъв начин да избегнете хранително отравяне и други проблеми, свързани с потреблението на храни с изминал период на валидност.

Риба

Прясната риба в никакъв случай няма мощна миризма на риба, а единствено лек присъщ мирис. Прясно уловената риба може да се познае и по хрилете, които би трябвало да са червени или розови.

Замразената риба би трябвало да има същата миризма като прясна риба. Въпреки това, до момента в който прясна риба се употребява най-добре в границите на 2 дни, замразената риба може да се съхранява във фризера до 3 месеца.

Месо

Не е толкоз елементарно да се каже дали месото е прясно или не. Когато го купувате, би трябвало да обърнете внимание на няколко фактора по едно и също време: цвета, миризмата и даже чувството, когато го докосвате. Прясното месо постоянно е твърдо и когато го натиснете, вдлъбнатината бързо се връща в първичната си форма. Ако вдлъбнатината върху месото остане, говеждото, свинското или птичето месо е остаряло.

Мляко

Основните критерии за прохлада на млякото са аромат, усет и цвят. Въпреки че първите 2 неща могат да се ревизират единствено след закупуване на млякото, цветът му може да се види напряко в магазина. Прясното мляко има чисто бял цвят с жълтеникав нюанс.

Зърнени храни

Зърнените култури също имат собствен период на валидност. Царевица, пшеница, ориз и овес остават свежи до 5 месеца, само че единствено в случай че се съхраняват в ледник. Ако ги държите на стайна температура, ще останат свежи единствено 1 месец.

Патладжан

Въпреки че нормално можете да разберете какъв брой са пресни плодовете и зеленчуците, като ревизирате дали са изсъхнали и имат ли меки петна, патладжаните имат още една специфичност, по която можете да се ориентирате за свежестта им – стъблата. Ако стъблото покафенее и промени цвета си от зелено до червеникаво, е време да изхвърлите патладжана.

Масло

Въпреки че неотвореното масло може да издържи до 9 месеца във фризера, отрежете парче от него и погледнете цвета, преди да го употребявате, написа dariknews.bg Ако вътрешността на маслото има същия цвят като външната страна на маслото, това значи, че е прясно и безвредно за консумация. Ако вътрешността на маслото е по-светла от външната, това значи, че е окислено и към този момент не е прясно.

Райска ябълка

Изберете райска ябълка с наситено оранжев или червен цвят. Тъмните петна нормално са безвредни, в случай че част от плода не е хлътнала или спукана, което е симптом на изгниване. Ако не харесвате стипчивия усет, би трябвало да се уверите, че райските ябълки са узрели преди приложимост. Зрелият плод е толкоз мек, че месото му може даже да пробие кожата.

Стриди

Свежестта на стридите може да се дефинира по техния цвят и аромат. Те нормално са с бляскав, жълтокафяв цвят. Развалените стриди наподобяват сухи и мътни и имат мощна миризма на риба.

Хайвер

Най-добрият метод да ревизирате свежестта на хайвера е да го помиришете. Пресният хайвер няма съвсем никаква миризма, до момента в който разваленият мощно мирише на риба. Ако към момента имате подозрения дали хайверът е свеж, пробвайте да го полеете с вода - пресният хайвер би трябвало да потъне на дъното, а този с изминал период на валидност ще изплува на повърхността.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР