Всички искаме да купуваме само прясна храна, но реалността е

...
Всички искаме да купуваме само прясна храна, но реалността е
Коментари Харесай

9 съвета, които ще ви помогнат да изберете по-прясна храна

Всички желаеме да купуваме единствено прясна храна, само че действителността е напълно друга.

Храните с изминал период на валидност стоят паралелно до пресните на рафтовете в магазините и не е толкоз елементарно да ги различите.

Bright Side може да помогне със препоръки, отнасящи се до съответни групи храни:

Риба

Прясната риба в никакъв случай няма мощна миризма, а единствено лек присъщ мирис. Прясно уловената може да се познае и по хрилете, които би трябвало да са червени или розови. Замразената риба би трябвало да има същата миризма като прясна риба. Докато прясната обаче би трябвало да се употребява в границите на два дни, замразената риба може да се съхранява във фризера до три месеца.

Месо

За страдание, не е толкоз елементарно да се каже дали месото е прясно или не. Когато го купувате, би трябвало да обърнете внимание на няколко фактора: цвят, миризма и даже чувството, когато г докосвате. Прясното месо постоянно е твърдо и когато го натиснете, вдлъбнатината бързо се връща в първичната си форма. Ако това не се случи, то е остаряло.



Мляко

Основните критерии за прохлада на млякото са аромат, усет и цвят. Въпреки че първите две неща могат да се ревизират единствено след закупуване, цветът може да се види още в магазина. Прясното мляко има чисто бял цвят с жълтеникав нюанс.

Зърнени храни

Зърнените култури също имат собствен период на валидност. Царевица, пшеница, ориз и овес остават свежи до пет месеца, само че единствено в случай че се съхраняват в ледник. Ако ги държите на стайна температура, те ще останат свежи единствено един месец.

Патладжан

Въпреки че нормално можете да разберете какъв брой са пресни плодовете и зеленчуците, като ревизирате дали са изсъхнали и имат ли меки петна, патладжаните имат още една специфичност, по която можете да се ориентирате за свежестта им – стъблата. Ако стъблото покафенее и промени цвета си от зелено до червеникаво, е време да изхвърлите патладжана.

Масло

Въпреки че неотвореното масло може да издържи до девет месеца във фризера, отрежете парче от него и проверете цвета, преди да го употребявате. Ако вътрешността на маслото има същия цвят като външната му страна, това значи, че то е прясно и безвредно за консумация. Ако вътрешността е по-светла от външната част, това значи, че е окислено и към този момент не е прясно.

Райска ябълка

Изберете райска ябълка с наситено оранжев или червен цвят. Тъмните петна нормално са безвредни, в случай че част от плода не е хлътнала или спукана, което е симптом на изгниване. Ако не харесвате стипчивия усет, би трябвало да се уверите, че райските ябълки са узрели преди приложимост. Зрелият плод е толкоз мек, че месото му може даже да пробие кожата.

Стриди

Свежестта на стридите може да се дефинира по техния цвят и аромат: те нормално са с бляскав, жълтокафяв цвят. Развалените стриди, въпреки това, наподобяват сухи и мътни и имат мощна миризма на риба.

Хайвер

Най-добрият метод да ревизирате свежестта на хайвера е да го помиришете. Пресният хайвер няма съвсем никаква миризма, до момента в който разваленият мощно мирише на риба. Ако към момента имате подозрения дали хайверът е свеж, пробвайте да го пълеете с вода: пресният хайвер би трябвало да потъне на дъното, до момента в който този с изминал период на валидност ще изплува на повърхността.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР