Всички искаме да живеем, за предпочитане щастливо завинаги, но всички

...
Всички искаме да живеем, за предпочитане щастливо завинаги, но всички
Коментари Харесай

Нелека смърт. Древен човек, починал от запек, ял скакалци в продължение на месеци

Всички желаеме да живеем, за предпочитане щастливо вечно, само че всички би трябвало да умрем. Както и да е, надяваме се, че ще срещнем гибелта в преклонна възраст и в идеалния случай тя ще бъде безболезнена.

Съдбата обаче не била благосклонна към един човек, чиято орис излезе нескрито през 2019 година, разплитайки тъжна история за запек, който бил толкоз тежък, че разширил дебелото му черво до шест пъти естествените пропорции.

Този човек, наименуван " мумията на Скайлс ", е открит в Южен Тексас. В региона са открити към 150 мумифицирани натрупа, само че измежду прашните реликви от предишното се откроявала една  - на възрастен мъж, живял преди към 1200 години, пише IFLScience.

Интерес провокира изключителното опазване на естествено изсъхналите му остатъци. Според създателите на едно проучване, в допълнение към цялостен скелет, който рядко се среща в други мумифицирани остатъци, той е имал „ доста огромна изсушена фекална маса, която покрива огромна част от това, което би могло да бъде стомашно-чревния тракт “.

Изпражненията разрешиха на учените да проучат диетата на мъжа в месеците преди гибелта му. Чрез сравняване на диетата му с нормите на неговата ера, разкрити частично посредством проучване на фекални остатъци на други поданици, няколко проучвателен екипа научиха за последните му месеци.

Установено е, че той е умрял от заболяването на Шагас, паразитно заболяване. Тялото му не можело да метаболизира протеините дейно и вследствие на това той евентуално бил имобилен. Това е значимо, тъй като „ някой трябваше да му носи храна и също по този начин да се грижи за ежедневните му потребности “. Тоест преди гибелта му неговите съплеменници се погрижили за него.

Сред откритията е, че той е консумирал извънредно огромен брой скакалци - наблюдаване, което акцентира степента на грижи, които е получил през последните месеци от живота си. Карл Райнхард, професор в Училището по естествени запаси на Университета на Небраска-Линкълн, отбелязва, че пазачите съзнателно са премахнали краката на скакалеца, с цел да улеснят пациентът да употребява повече богати на течности телесни сегменти, които са освен богати на протеини, само че и имат по-висока наличие на влага.

Внимателното проучване на изпражненията му под сканираща електронна микроскопия разкрива съществуването на фитолити, дребни растителни останки, които нормално не могат да устоят на суровото храносмилане.

" Фитолитите бяха отворени, смачкани, което значи, че е имало необикновен напън върху чревната система на този човек на микроскопично равнище, което в допълнение акцентира патологията, открита тук ", добави Райнхард. " Мисля, че това е неповторимо в аналите на патологията. 

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР