Всички институции да работят заедно за постигането на по-ефективно правоприлагане

...
Всички институции да работят заедно за постигането на по-ефективно правоприлагане
Коментари Харесай

Емил Радев призова за по-силна защита на правата на децата в ЕС

 Всички институции да работят дружно за постигането на по-ефективно правоприлагане и по-добра съгласуваност в полза на отбраната и поддръжката на децата. За това прикани евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, откакто Комисията по петиции на Европейския парламент беше алармирана за скандални случаи на полово малтретиране на деца, настанени в обществен център в испанския град Палма де Майорка.

Като се базира на медийни разкрития за полова употреба на 15 девойки и едно момче, жалбоподателят изрази паника, че и управляващите на Балеарските острови, и испанското държавно управление крият информация, а болшинството, което левицата има в Народното събрание, е отхвърлило настояванията на опозицията за съставяне на комисия по случая. Според жалбоподателя следствието на прокуратурата и досега не е дало резултат, нито пък са били подхванати съответни ограничения, с изключение на отчет, чието правене лишило 7 месеца и коствало на данъкоплатците над 30 000 евро.

В коментар по отношение на петицията от Европейската комисия осведомиха, че е почнало произвеждане против Испания за определяне на нарушавания по отношение на неправилното транспониране на директивата за битка със половото принуждение и половата употреба на деца. Като част от напъните за по-ефективни ограничения против този тип закононарушения бе показана и признатата през юли цялостна европейска тактика за битка със половото принуждение над деца за интервала 2020 – 2025 година

Емил Радев, който е член на Комисията по петиции, изрази вяра, че тактиката ще способства за въвеждането на по-силна правна рамка за отбрана на децата както в действителния живот, по този начин и във виртуалното пространство. " Това е фундаментално обвързване и един от безспорните цели на Европейски Съюз ", безапелационен бе българският евродепутат, отчитайки, че предотвратяването и разкриването на полови закононарушения е още по-трудно, когато жертвите са деца, подложени на принуждение от лица, които познават и от които се усещат подвластни като родители, възпитатели и други В отговор на петицията за неприемливо потъпкване на главните права на деца Радев моли испанското държавно управление да се намеси с цялата суровост на закона, а обществото и гражданските организации да окажат нужния напън това да се случи. " Сексуалното посягане и принуждение над деца и малолетни е изключително тежко закононарушение, което има широкообхватни и съществени последствия за целия живот на жертвите, само че и за цялото общество ", посочи още Емил Радев.

След извършените диспути евродепутатите се сплотиха към позицията, че петицията би трябвало да остане отворена и изпратена за мнение в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал. Членовете на Комисията по петиции се ангажираха да продължат работа по проблема взаимно с Европейска комисия и координатора на Екологичен потенциал по правата на детето Ева Копач, както и да изискат спомагателна информация по отношение на подхванатите от испанските управляващи дейности, в това число за транспонирането на директивата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР