Всички имаме таланти, които ни дават някакви предимства в работата.

...
Всички имаме таланти, които ни дават някакви предимства в работата.
Коментари Харесай

Малките навици имат голямо влияние

Всички имаме гении, които ни дават някакви преимущества в работата. Някои от нас се оправят по-добре, когато работят напрегнат, а други са извънредно изобретателни персони, чиито хрумвания движат напред бизнеса. Понякога обаче геният не е задоволителен. Доброто показване в работата на най-хубавите експерти се дължи главно на техните привички. Скорошно изследване на VitalSmarts, в което вземат участие 1 800 служащи, открива, че 46% от интервюираните считат, че триумфът им в тяхната кариера се дължи на верните привички. Само 24% от респондентите преписват заслугите за професионалния си триумф на вродени гении, а 22,5% споделят, че той се дължи на способността им да вземат положителни решения.

„ Що се отнася до постигането на триумф, нищо не може да се съпостави с положителните привички. Няма количество шанс, гений или просветеност, които да компенсират неприятните ежедневни привички “, споделя Емили Грегъри, вицепрезидент „ Развитие на продуктите “ във VitalSmarts и водещ откривател на изследването.

Когато приказваме привички, множеството хора си мислят за чисто физически действия, които извършват в всекидневието си. „ Голяма част от положителните привички обаче се отнасят до нашите мисли и душeвност, до вътрешния ни глас, който не стопира да приказва денем. Те имат огромно въздействие върху резултатите, които реализираме в работата си “, прибавя Грегъри.

Някои от тези мисловни привички обаче са доста по-мощни и значими от останалите. Ето четири от тях, които ще ви оказват помощ да постигнете триумф:

Не бързайте да казвате „ не “

Подхождайте без предубеждения към опциите за развиване и напредък, които изискват от вас да излезете от зоната си на комфорт и не бързайте да им отговаряте с „ не “.

„ Това не значи, че би трябвало да кажете „ да “, само че в доста случаи се следи една автоматизирана реакция, при която човек отхвърля разнообразни благоприятни условия, в случай че се усеща уплашен или под напрежение “, разяснява Грегъри. „ Бъдете отворени към новите благоприятни условия и преценете дали те си заслужават риска “, прибавя тя.

 Според нея навиците попадат в две категории – такива, които основават сила, и такива, които я концентрират.

„ Навиците, които основават сила, са спането медитацията, физическата интензивност и храненето. Когато става въпрос за фокусирането на сила, смяната на отговор по хипотеза от „ не “ на „ да “ ще ви помогне да методите по-задълбочено и разумно към изразходването на събраната сила “.

Доверявайте се на интуицията си

Неспособността на хората да  вземат решения, изключително в най-важните моменти, може да бъде същинска непреодолима спънка по пътя към триумфа. Някои специалисти назовават това положение „ аналитична парализа “. За това е значимо да не прекаляваме с размислите и анализите на всяко наше решение и по-често да се доверяваме на интуицията ся. Според Грегъри човек се нуждае от 80% от информацията, с цел да вземе добре решение, и опитите да бъде достигната 100-процентова сигурност са загуба на време и сила.

Бъдете любопитни

Всяка седмица отделяйте време за размишления върху вашите фантазии. За да си изградите този табиет, първоначално би трябвало да започнете нещо малко и съответно. „ Любопитството намира разнообразни прояви в другите хора. Някои четат и събират информация, до момента в който други избират да завързват диалози. Любопитството може да значи да посещавате семинари и курсове. Идеята е да си създадете табиет за учене през целия живот “, споделя Грегъри.

Започвайте деня с сложните задания

Някои от най-широко публикуваните привички са тези, които са свързани с първите дейности, които хората подхващат всяка заран. Йога, чаша топло кафе, лист със задания за деня - има доста привички, които човек следва всяка заран. Сред тези обаче изпъква един, който е присъщ за множеството сполучливи хора – започването на деня с сложните задания.

Денят протича някак си по-леко, когато още от сутринта към този момент сте отхвърлили най-тежката задача, споделя Грегъри.

Мисловните ви привички на пръв взор може да наподобяват като нещо нищожно и просто, само че когато ги вършиме всеки ден, резултатите от тях се натрупват.

„ Ние назоваваме доста от тези привички „ спусъци “. Макар че те са дребни и неугледни, те провокират верижна реакция от други, по-значими и авторитетни привички. “. споделя Грегъри.

........................

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР