Всички гръцки граждани на възраст от 30 до 70 години,

...
Всички гръцки граждани на възраст от 30 до 70 години,
Коментари Харесай

Гърция стартира масов скрининг за сърдечно-съдов риск при хора между 30 и 70 години

Всички гръцки жители на възраст от 30 до 70 години, както и непрекъснато пребиваващите в страната чужденци с застрахователен номер АМКА от началото на идната година ще имат право на безвъзмездни профилактични прегледи и следващо лекуване при нужда, съобщи е-Katimerini.com.

Тази стъпка е първата в границите на Националната стратегия за публично здраве „ Спирос Доксиадис “, която започва през януари 2023 година

Програмата включва осъществяване на скринингови проучвания за сърдечно-съдов риск, както и посещаване при доктор за оценка на риска, като страната покрива всички разноски. Лабораторните проучвания включват липиден профил за всеки жител и проби за други индикатори, които удостоверяват или отхвърлят съществуване или риск от метаболитен синдром.

Общият брой на бенефициентите се чака да доближи 5,5 милиона, предвиждат специалисти.

Приблизително 20 000 души получават инфаркт всяка година в Гърция, сочи националната статистика. Според послeдния отчет на гръцкото здравно министерство през 2019 година в страната е имало 105 смъртни случая от коронарна болест на сърцето на 100 000 души население. Средната стойност на този индикатор за Европейски Съюз е 115 смъртни случая на 100 000.

Националната стратегия „ Спирос Доксиадис “ е с 5-годишен небосвод и има амбициозната цел да бъде в основата на съвременна промяна на опазването на здравето в Гърция, в която се отдава съществено място на предварителната защита. Програмата носи името на изявения гръцки педиатър, политик и академик в региона на публичното здраве и обществените науки Спирос Доксиадис (1917 - 1991), чиито писания са издадени в доста европейски страни и в Съединени американски щати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР