Всички документи са еднозначни: До 1945 г. славянското население по

...
Всички документи са еднозначни: До 1945 г. славянското население по
Коментари Харесай

Историк от Скопие: Преди 1945 г. слявяните в Македония се определяха като българи

 " Всички документи са еднопосочни: До 1945 година славянското население по тези места се е самоопределяло като българско. Самият Кръсте Петко Мисирков /наричан от управляващите в Скопие татко на македонския език, бел.ред./ в своя персонален дневник, оповестен през 1916 година, дефинира себе си като македонски българин ".

Това сподели македонският историк Керим Лита и акцентира: След 1944 година и по-специално след съвещанието на АСНОМ /първото управническо комунистическо съвещание в Македония, бел.ред./ тези жители стартират да се дефинират като македонци.

" Но, имаше една голяма част от популацията, което не приемаше комунистическата идеология и мощно поддържаше Вътрешна македонска революционна организация ", акцентира Лита пред локалното издание zoom.mk, представени от БГНЕС.

" Югославската власт, гнет и принуждение с изключение на против албанците, бяха ориентирани и против славянското население в Македония, което ръководено от Вътрешна македонска революционна организация, се опълчи на комунистическата идеология. По това време югославските комунисти дефинират последователите на Вътрешна македонска революционна организация като пробългарски детайли, които са най-голямата заплаха за тяхната власт в Македония ", разясни македонският академик.

" Голям брой членове на Вътрешна македонска революционна организация изгниват в югославските и македонските затвори. Те не са съгласни Македония да бъде част от югославската федерация. Тогавашното Вътрешна македонска революционна организация желае да се сътвори Балканска федерация, в която да влизат България и Албания ", сподели още Лита.

" От ноември 1944 година до май 1945 година югославските комунисти на територията на Македония, Косово и Черна гора без съд и присъда избиват към 50 000 албанци. Тогава са осъществени кланета над цивилното албанско население в селата Руница, Блаце, Сопот и Заяс, само че и в градовете Гостивар и Тетово ", акцентира Керим Лита.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР