Всички диви свине и хищници в ловно стопанство Зеленка край

...
Всички диви свине и хищници в ловно стопанство Зеленка край
Коментари Харесай

Избиват диви свине и хищници край Каварна заради африканската чума

Всички диви прасета и хищници в ловно стопанство " Зеленка " край Каварна, където бе открита африканска чума, ще бъдат унищожени при лов в края на седмицата, заяви заместник-областният шеф на Добрич Красимир Николов. Това е една от ограниченията, подхванати от регионалната епизоотична комисия за ограничение на болестта.

В ловното стопанство вирусът на заболяването е установен при четири отстреляни диви прасета.

Ловното заграждение край село Българево се простира на повърхност от 101 хектара и се чака в стопанството да бъдат унищожени към 60 диви прасета. Вече са избрани терени, на които да бъдат загробени животните. Прави се и обход край ловното поле, с цел да се откри дали по оградата няма пробиви, добави Николов.

По думите му в двете приморски общини - Каварна и Шабла, които попадат в така наречен инфектирана и буферна зона, стопаните са почнали да унищожават домашните прасета в задните дворове още повече че наближават Коледните празници. В двете общини няма промишлени свинеферми.

Първи случаи на зараза с вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са установени при четири диви свине в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево, оповестява Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев са наложени ограничения за предварителна защита и ограничение на разпространяването на инфекцията в сходство с настоящото законодателство. Създадени са зони на ограничаване, засилен е надзорът при дивите и домашните прасета, се показва в известието.

Отбелязва се, че БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за АЧС при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета - в осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България. Мерките при домашни прасета се вземат, с цел да не се трансферира болестта сред дивите и питомните животни.

На съвещание на Областната епизоотична комисия в Добрич през днешния ден се разискват ограниченията за надзор и организацията по осъществяването им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР