Всички чакаме празниците с нетърпение и вече се усеща, че

...
Всички чакаме празниците с нетърпение и вече се усеща, че
Коментари Харесай

Съвета за грижа за кожата през зимата

Всички чакаме празниците с неспокойствие и към този момент се усеща, че зимата чука на вратата. В идните месеци въздухът става по-студен и по-сух, което пък значи, че би трябвало да се грижим за кожата си по подобаващ за сезона метод.

Зимното време може да е доста безмилостно към кожата, защото я изсушава и може да аргументи сърбеж и неспокойствие. Понякога като че ли просто няма избавление – студът на открито кара кожата да загрубява, а топлината на закрито изсмуква влагата от нея и я изсушава. Дори и някои от най-приятните неща в зимните дни, като да вземем за пример седенето край топлия огън, може да изсуши кожата.

За благополучие, има доста простички способи да се борим с дехидратиращите фактори и да поддържаме кожата си здрава и хидратирана през целия сезон. Някои от тях са лесни промени в всекидневието, като да вземем за пример взимане на не чак толкоз парещ душ и намазване на кожата с хидратиращ крем директно по-късно.

Ограничавайте времето и температурата под душа

В студените дни е доста изкусително да си вземем дълъг, парещ душ, само че доста по-добре за кожата е да се изкъпете под душа (или във ваната) за 5 до 10 минути с топла, само че не гореща вода. Също по този начин не си мийте ръцете с прекомерно гореща вода – в случай че кожата ви се зачервява, значи водата е прекомерно гореща. По-хладната вода е също толкоз ефикасна в премахването на микроби, колкото и горещата.

Намалете парното, с цел да избегнете изсушаване

Когато на открито е хладно, всички желаеме да засилим парното на макс, само че всеки тип отопление може да направи въздуха в дома ви още по-сух. Гледайте да държите термостата на удобна и относително хладна температура – сред 20 и 22 градуса – с цел да не изсушавате кожата прекомерно.

Инвестирайте в овлажнител, с цел да увеличите влажността

Използването на овлажнител в дома или офиса прибавя мокрота към сухия зимен въздух и по този начин пази кожата ви по-хидратирана. Ако пък нямате овлажнител, можете просто да държите купа с вода покрай радиатора – това също понижава сухотата на въздуха.

Използвайте нежни почистващи препарати без аромати

Грешният избор на сапун може да утежни сърбежа и сухата кожа. Най-често срещаните сапуни могат да съдържат дразнещи съставки и ароматизанти. Вместо това се мийте с овлажняващ течен сапун или гел без мирис.

Съобразете своите грижи за кожата на лицето със сезона

През зимните месеци избирайте почистващи кремове и нанасяйте по-малко или никакви тоници и стягащи препарати. Много от стягащите кремове съдържат алкохол, който в допълнение изсушава кожата. Ако кожата ви е суха и ви сърби, спрете използването на артикули, съдържащи алкохол и аромати, с цел да резервира кожата ви своите естествени масла. Нощем я хидратирайте с по-силен овлажняващ крем. Не забравяйте и устните – предпазвайте ги с еликсир или вазелин.

Хидратирайте постоянно, изключително ръцете

Поддържайте хубавичко кожа, като я овлажнявате след всяко миене. През зимата е най-добре да употребявате крем или маз. Лосионите са по-подходящи за по-топъл и мокър климат. Не забравяйте и ръцете! През зимата ги мием постоянно, с цел да се пазим от бацили, само че всяко миене изсушава кожата, по тази причина нанасяйте хидратиращ крем след него. Можете също по този начин да употребявате водоустойчиви ръкавици, когато миете съдове или чистите.

Носете слънцезащитен крем, даже и в облачните зимни дни

В ясните зимни дни снегът отразява до 80% от слънчевите лъчи и по този начин заплашва кожата ви. А даже когато е облачно и сиво, UV лъчите минават през облаците и не престават да се отразяват на кожата ни. Логиката е елементарна: щом на открито е ярко, значи има и излъчване от слънцето. Поради това през зимата е също толкоз значимо да употребявате слънцезащитен крем, колкото и през лятото.

Носете подобаващи, комфортни облекла, които не ви нервират

Много платове за студено време могат да раздразнят кожата. Не оставяйте вълната и други груби тъкани да се допират директно до кожата. Вместо това носете по-леки облекла от мека, дишаща материя, в директен допир до кожата, и слагайте по-тежките и по-топли пуловери и блузи върху тях. Пазете и ръцете си с ръкавици, само че изберете чифт, който не нервира кожата ви. Ако предпочитате вълнени ръкавици, потърсете такива с вътрешна подплата от памук или коприна.

Не забравяйте да се храните здравословно и да пиете вода и течности

Понякога доста сухата кожа може да се облекчи с храни или добавки, съдържащи омега-3 и омега-6 мастни киселини, като да вземем за пример рибно масло и ленено масло. Хидратацията извън посредством овлажняващи кремове е най-ефективна, само че е значимо да поддържате организма хидратиран и от вътрешната страна, като пиете задоволително вода.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР