Всички бензинови автомобили, произведени до 1998 година и дизелови -

...
Всички бензинови автомобили, произведени до 1998 година и дизелови -
Коментари Харесай

Забраняват на 40% от колите в Пловдив да влизат в центъра в Зоните с ниски емисии?

Всички бензинови коли, създадени до 1998 година и дизелови -  до 2007 година да бъдат неразрешени за влизане в Централна градска част на Пловдив с въвеждането на Зони с ниски излъчвания.  Това е едно от предложенията, заложени в методиката за въвеждането на ограничаващи зони. Днес Общинският съвет ще гласоподава предлагането, с което да се утвърди програмата.  Тя е от 300 страници, като Община Пловдив заплати над 150 000 лв. за нея на компанията „ Соколовски’с Енвиронмент ”.
Прочетете още
Въвеждането на зоните с ниски излъчвания има два момента  - ограничението на замърсяването на въздуха от автомобилния трафик и от отоплението  с твърдо гориво. Според анализите точно колите и  битовото отопление са главните замърсители, като зоните с ниски излъчвания трябват да обсег двете посоки

Тя предлага два разновидността за обсег на  зоните, като рестриктивните мерки в тях да са с началото на отоплителния сезон – 15 октомври до края му – 15 март.

Първият вид е да се обхване суперцентъра на града с граници   бул. „ България ”, бул. „ Цар Борис III Обединител ”, бул. „ Васил Априлов ” и бул. „ Източен ”. Вторият е северната част да бъде бул. „ 6 септември ”, с което да се понижи зоната и да се основават предпоставки за тапи в периферията на централна градска част.

Първоначалната концепция бе всички коли с българската еко категория 1 да не бъдат допускани до зоните с ниски излъчвания. Според компанията, която е изготвила отчета обаче това няма да докара до сериозен резултат и за това оферират, че към нея би трябвало да се прибавят и колите с еко категория 2.

Това значи, че бензинови коли с Евро 1,2 и част от Евро 3 да бъдат лимитирани от централна градска част – създадени до 01.01.1998 година. По-голямата резачка обаче ще бъде за дизеловите коли там отпадат коли даже до Евро 4 – създадени до 01.01.2007 година.

Според отчетите това са близо 40% от колите в Пловдив. Ако  бъдат неразрешени единствено еко клас 1, то това са 24% от записаните коли на територията на Община Пловдив.  Наред със възбраната на тези класове, специалистите оферират да се вдигне и цената на Синя зона, което да откаже още повече хора да се предвижват с коли.

Относно второто направление на процедура не се предлага нищо друго от това, което се е говорило до момента. В анализите си от компанията са показали, че възбраната за отопление с твърдо гориво би имал сериозен социално-икономически резултат за хората и много  тях не могат да си го разрешават. Поради това те оферират Община Пловдив да влага и да кандидатства по оперативни стратегии за замяната на старите уреди с еко такива. Също по този начин градските управляващи да подкрепят връзването  на жилища към Топлоелектрическа централа, в случай че подобен минава през региона им.

По методиката  им след години първата крачка е точно да се забранят печките на твърдо гориво в зони, където има прекарана топлофикация.

За да се следи спазването на рестриктивните мерки в Зоните с ниски излъчвания са нужни към 3 млн. лв. за закупуването на хардуер и програмен продукт. Той би трябвало да следи резултатите от въвеждането на зоните, с които да се вършат корекции по рестриктивните мерки.  Крайният период за въвеждането на зоните с ниски излъчвания е 2025 година.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР