Всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени и

...
Всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени и
Коментари Харесай

Министър Стоев: Всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени

Всички 421 машини за гласоподаване зад граница са доставени и изпратени в дипломатическите и консулските представителства. Това разгласи на брифинг външният министър Светлан Стоев.

В 148 секции ще има по две машини според решение на ЦИК, а в 125 ще се гласоподава с една машина. „ Това, което следва да стартира, е тяхната доставка до съответните секции и предаването им на оторизираните за това чиновници или представители на секционни комисии”, посочи още министърът.

Относно броя на изборните секции, Стоев посочи, че от прилежащите страни в Турция има най-вече. Значително е повишен и броят им в Гърция, като за пръв път на островите там ще се проведат български избори.

„ В Германия има невиждан брой секции - 117. Първо, би трябвало да благодарим на нашите сътрудници - приемащите страни, че се обезпечава това право - на българите да гласуват”, добави министър Стоев.

Той изясни, че отводите за откриване на секции в избрани страни се броят на пръсти. Те най-често били свързани с ограниченията за сигурност или незадоволително положителни условия за осъществяване на избори.

" Какво чакаме да се реши в незабавен порядък от ЦИК? На първо място - да се дефинира окончателният състав на секционните комисии. Второ - хората, които ще заминат, да бъдат готови за работа с машините. До момента те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически инструкции ", осведоми Светлан Стоев.

Представителите на Министерство на външните работи оповестиха още, че има десетки отказали се за комисии, заради запълване на местата с представители на политически сили. В резултат на това царува голямо отвращение измежду общностите в чужбина.

Много малко от нещата, които Министерство на външните работи е предложило на ЦИК за промени в Изборното законодателство, са взети под внимание. ЦИК е политически орган и доста пъти разискванията там не са каквито би трябвало. Ако се вземат поради рекомендациите на интернационалните наблюдаващи е време ЦИК да стане професионален, а не политически орган, сподели по този мотив министърът на външните работи.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/795584551099981
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР