Всички 421 машини за чужбина вече са доставени в представителствата

...
Всички 421 машини за чужбина вече са доставени в представителствата
Коментари Харесай

ЦИК: Членовете на СИК да не поставят знаци върху електронните карти

Всички 421 машини за чужбина към този момент са доставени в представителствата ни в чужбина, машините за страната потеглят през днешния ден и в събота ще са в секциите, съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по.

Предстои ЦИК да вземе решение за контролно броене на разписките от машините в извадка от секции. Тя предизвести и членовете на СИК да не слагат знаци върху електронните карти или да ги облепят с тиксо, тъй като това ще опорочи вота.

Нейкова разяснява и вероятни ли са операции на машините.

" Машините нямат интернет връзка между тях. Според мен, в случай че има опити за по този начин наречено хакване, това би било доста мъчно 11 000 машини да може по този метод да са манипулират. Също по този начин считам, че с флаш паметите не може да се извърши някаква корист, защото те са сложени в бранш на машината, който е пломбиран, т.е. акo някой желае да има достъп до тях по време на гласуването, би трябвало да наруши тази пломба, което също е неприемливо и нарушаване ", сподели ръководителят на ЦИК.

Нейкова даде информация и за така наречен хеш код, който всички представители на ЦИК би трябвало да отпечатат от машините при започване на изборите.

" Кодът е криптографският индентификатор или така наречен хеш код. С измененията в Изборния кодекс секционните изборни комисии преди началото на гласуването би трябвало да отпечатат от машината си систематична квитанция. Тази систематична квитанция се назовава диагностичен отчет. В долната част на този отчет има систематичен хеш. Това е една настройка от букви и цифри, която съставлява този хеш код ", обясни тя.

Председателят на ЦИК сподели, че този код би трябвало да се съпостави с кода, който са получили в запечатан плик в предизборния ден от общинската администрация и когато тези кодове подхождат, това значи, че тази машина работи със сертифицираната версия на софтуера, удостоверяването на което е осъществено от държавна организация Електронно ръководство и Института по метеорология и Института по стандартизация.

" Ако има разминаване, би трябвало да уведомят неотложно РИК и ЦИК, с цел да се вземе решение дали да се организира гласоподаване с тази машина. Ако кодът е друг, с тази машина не би трябвало да бъде провеждано машинно гласоподаване, тъй като това значи, че в нея е конфигуриран несертифициран програмен продукт ", сподели Нейкова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР