Всички 27 членове на ЕС изглежда са съгласни да одобрят

...
Всички 27 членове на ЕС изглежда са съгласни да одобрят
Коментари Харесай

Шмигал: ЕС е готов да одобри 4-годишен пакет от помощи за Украйна

Всички 27 членове на Европейски Съюз наподобява са съгласни да одобрят 4-годишен пакет от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро, съобщи украинският министър председател Денис Шмигал, заяви „ Индипендънт “.


Тъй като унгарският министър-председател Виктор Орбан блокира финансовата помощ за Киев по време на срещата на върха през декември, водачите на Европейски Съюз ще се съберат още веднъж по въпроса на 1 февруари. Съобщава се, че Брюксел търси други възможности за подкрепяне на Украйна, в случай че Будапеща продължи да блокира многогодишния пакет.

На държавно съвещание Шмигал съобщи, че се надява Европейски Съюз да одобри стратегия за подкрепяне на Украйна в размер на 50 милиарда евро, нужна " за цялостното финансиране на всички предпочитани заплащания ".

Според министър-председателя Киев чака през 2024 година Европейски Съюз да даде финансова поддръжка на почти същото равнище, както през предходната година. Украйна ще се нуждае от към 18 милиарда евро от Европейски Съюз, с цел да покрие бюджетния недостиг, сподели той.

Финландският министър на външните работи Елина Валтонен съобщи на 25 януари, че е уверена, че Орбан няма да блокира пакета от помощи в размер на 50 милиарда евро на срещата на върха на Европейския съвет на 1 февруари.

Будапеща е дала сигнал, че може да отдръпна опълчването си, в случай че Европейският съвет единомислещо утвърди финансирането на годишна база.

Това теоретично би разрешило на Орбан да прави отстъпки под опасността от ново несъгласие по време на гласуването всяка година.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано през януари, че Европейски Съюз ще одобри пакета даже с 26 членове, което значи, че е допустимо това да стане без единодушието на Унгария./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР