Всички 12 837 машини са готови и могат да бъдат

...
Всички 12 837 машини са готови и могат да бъдат
Коментари Харесай

Матева: Всички 12 хил. машини са готови за изборите

Всички 12 837 машини са подготвени и могат да бъдат употребявани на идните избори. Това сподели в студиото на “Денят онлайн ” по NOVA NEWS зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. Предстои да бъде осъществена профилактика преди инсталирането на софтуера за идния избор, а досега е осъществен ремонт на 800 от машините, изясни още Матева.

По думите ѝ най-честите проблеми са с принтерите на машините. “По-малко са проблемите с устройството, в което се слагат смарт картите ”, разясни тя.

Към момента тече социална поръчка за избор на реализатор, на който да бъдат предоставени дейности по инсталиране на софтуера.

Матева удостовери, че смяна в Изборния кодекс няма и разпоредбите за гласоподаване с машина и с бюлетина остават непроменени. “С машини ще се гласоподава в изборните секции в страната, в които има повече от 299 гласоподаватели. По предварителни данни в страната това са 9363 секции, в които има по една машина. А отвън страната- 289 секции ”, сподели представителят на ЦИК и добави, че от комисията са решили да слагат втора машина в секции, в които на предишни избори са дали своят вот повече от 349 гласоподаватели. Целта е да се успокои изборният развой както за гласоподавателите, по този начин и за представителите не а СИК.

Матева напомни, че срокът за подаване на заявление за преносимите секции е до 17 септември. А когато има формирана преносима секционна изборна комисия, спомагателни заявки ще могат да се подават до 26 септември.

До момента са регистрирани 23 партии, 6 обединения и 2 инициативни комитета, сподели още Росица Матева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР