Вси светии или Хелоуин е празник, който се чества на

...
Вси светии или Хелоуин е празник, който се чества на
Коментари Харесай

Хелоуин - забавление за малки и големи

Вси  светии или Хелоуин е празник, който се празнува на 31 октомври и е най-популярен в англоговорящите страни. Води началото си от келтски вярвания за началото на зимата, а през VIII век католическата черква вкарва празника на всички светци и мъченици на 1 ноември, който включва част от старите келтски традиции. В днешно време това е занимателен празник, в който всеки има опция да се облече със занимателен костюм, да похапне лакомства и да се потопи в страшния свят на духовете и привиденията.

Историята на Хелоуин

 Смята се, че празника води корените си от келтския празник Сауин (Samhain). За келтите живели преди 2000 години 1 ноември е бил началото на новата година, бележейки края на лятото и началото на студената и тежка зима. Вярвали са, че в нощта преди новата година границата сред света на живите и света на сенките се размива и духовете се завръщат с цел да бродят по земята. За празника са се палели огромни огньове, правили са се жертвоприношения за помиряване на боговете, а хората се се обличали в костюми - най-често скотски кожи. През VIII век папа Григорий III утвърждава 1 Ноември като празник на всички светци и мъченици и в честването на този празник са вплетени част традициите за честване на келтската нова година - огромен гуляй с огромни огньове, а хората са се обличали с костюми. Предполага се, че това е бил метода на църквата да изтрие старите вярвания и да ги размени с християнски традиции. В католическия свят се е вярвало, че душите на умрелите не напущат земята до деня на Вси светии, а в нощта преди него, на 31 Октомври, имат финален късмет да се върнат и да отмъстят за несправедливостите против тях. За да не бъдат разпознати от злонамерени духове хората са носили маски и са обличали костюми. Името на празника идва от името на Вси светии на британски - The All Saints Day, още именуван All-hallows или All-hallowmas и нощта преди него е All-hallows Eve, трансформирало се в Halloween - Хелоуин.

Легендата  за Светещият Джак

 Издълбаването на зеленчуци и потреблението им като фенери има забавна история. Стара Ирландска приказка споделя за Стиснатия Джак - алкохолик и шарлатанин. Една вечер историите за хитрините на Джак стигнали до ушите на Дявола, който решил да ревизира дали има защо да завижда на този пакостник. Както нормално Джак бил пийнал и се оглеждал за лесна жертва, която да обере или измами, с цел да може да заплати идващото си пиво. В този миг срещнал Дявола и осъзнал, че той е пристигнал да прибере неверната му душа в пъкъла. Като последно предпочитание той изискал още алкохол и Дяволът го завел в селската механа. След стабилен запой, пристигнало време за заплащане - Джак убедил Дявола да се трансформира в сребърна монета, с която да заплати. Хитрецът, обаче, незабавно прибрал монетата в джоба си - където към този момент имал разпятие и по този метод Джак завладял Дявола. Така съумял да принуди Дявола да му подари още 10 години живот против свободата му. Точно след 10 години на същият ден Дяволът още веднъж посетил Джак - подготвен да прибере душата му. Джак още веднъж измолил последно предпочитание - този път да похапне малко ябълки, тъй като бил доста гладен. Така предиздвикал Дявола да се качи на дърво, което незабавно оградил с кръстове - още веднъж пленявайки Дявола. Този път цената на свободата за Дявола била по-висока - трябвало да обещае, че в никакъв случай няма да прибере душата на Джак в пъкъла. След време, Джак умрял. Душата му се запътила към Рая, само че Св. Петър го спрял на входа - Джак не бил водил правоверен живот и поради всичките несгоди, които бил сторил, не бил позволен в Рая. Тогава се запътил към Ада - само че там Дяволът го спрял, като му напомнил за подписаната договорка - в никакъв случай да не прибира душата му в Ада. За да се подиграе с него, Дяволът дал на Джак и пламнал въглен от Ада. Джак издълбал една ряпа и сложил въглена в нея, като с този фенер бил жертван да броди до края на света, търсейки покой.

Когато Ирландските емигранти пристигнали в Америка, те пренесли легендите и традициите си, в това число и правенето на фенери за Хелоуин. Там обаче, бързо осъзнали, че тиквите са доста по-удобни за издълбаване от репите и оттогава обичайните фенери са тиквени, само че към момента носят името Светещият Джак (Jack-o'-lantern).

 Празникът през днешния ден

 Хелоуин от доста години е по-скоро развлечение за дребни и огромни, в сравнение с празник на мъртвите. Изключително известна част от празника е украсата - на дома, двора, храната. Прилепи от черна хартия, изкуствени паяжини (понякога с големи паяци), черепи и всевъзможни други страшни декоративни детайли са част от актуалния образ на Хелоуин. Някои хора трансформират дворовете си в същински подиуми от филми на ужасите с подправени надгробни камъни и зомбита, само че най-малкото, което участва във всеки дом е тиквен фенер. Костюмите също са неотменна част от празника. Деца и възрастни се радват на опцията за една вечер да бъдат пременени като вампири, духове, зомбита, вещици и впрочем страшилища, а за какво не и като супергерои, принцеси, феи... Със сигурност обичаната част на децата е " номер или лакомство " (trick-or-treating). На групички дребните " чудовища " атакуват къщите в квартала и всеки комшия е подложен пред ултиматум - или дава лакомство на децата, или ще му бъде скроен номер. Родителите постоянно съпровождат дребните деца или най-малкото ги наглеждат от разстояние, а всеки " застрашен " комшия цялостни кошничките на децата с авансово готови бонбони, близалки, бисквити, шоколадчета, кексчета и така нататък Естествено след тази обиколка дребните лакомници преяждат със събраните вкусотии - същински празник. Традиционните игри свързани с празника са изваждане на ябълки от леген с вода единствено с потребление на уста и хващане на лакомства (обикновено захаросани и лепкави), овесени на конец от тавана - още веднъж единствено с уста. Днес те са сменени с гледане на филми на ужасите и описване на истории за призраци - всичко след залез слънце, на мрачно или единствено на свещ.

Страшни лакомства

 Тъй като Хелоуин се пада скоро след сезона на ябълките, обичайни за празника са захаросаните ябълки - цели ябълки, поляти с карамел, които могат да бъдат и оваляни в ядки и забодени на съчка. Друг присъщ десерт е бармбрак, тип сладостен самун, със стафиди и сушени плодове. Той към момента се подготвя в Ирландия и традицията е в тестото да се поставят късметчета, като пръстен, монета и други, като всяко носи значение и може да предскаже бъдещето на изтеглилия го. Ако ти се падне грахче - няма да се ожениш тази година, а пръстена - сватбата ще е скоро, монетката носи благосъстояние, до момента в който клечицата беднотия.

 Докато обичайните храни за Хелоуин към момента имат място на трапезата, все по-често храната за празника се подготвя, тъй че да бъде в звук със страхотиите, които се празнуват. От салатите, през ястията и десертите, до напитките - усета е значим, само че по-важно е по какъв начин наподобяват. Торти във форма на черепи, бисквитки със скелетчета, украси с паяци, отрязани ръце, всичко е уместно, стига да е ужасно.

Инфо: www.recepti.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР