Всеволод Волков, който е внук на Лев Троцки, един от

...
Всеволод Волков, който е внук на Лев Троцки, един от
Коментари Харесай

В Мексико почина внукът на Лев Троцки, последният свидетел на убийството му

Всеволод Волков, който е внук на Лев Троцки, един от уредниците на Октомврийската гражданска война през 1917 година, умря на 97-годишна възраст в Мексико, заяви мексиканският в. „ Хорнада “, като се базира на изказвания на неговото семейство и другари в обществените мрежи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Волков е роден в някогашния Съветски съюз през 1926 година, а през 1939 година дружно с дядо си Лев Троцки идва в Мексико, където учи химия. През 1990 година внукът трансформира фамилния дом в мексиканската столица в дом-музей на Троцки, написа в. „ Хорнада “. Вестникът отбелязва, че Волков е бил последният очевидец на убийството на Троцки през 1940 година в Мексико.

Малко преди гибелта на Ленин през 1924 година в комунистическата партия в Русия стартира вътрешна битка за власт, в която Лев Троцки претърпява проваляне.

 В Мексико умря внукът на Лев Троцки, последният очевидец на убийството му

През ноември 1927 година той е изключен от партията, а през 1929 година е изпъден от някогашния Съветски съюз. През 1932 година Троцки е лишен и от тогавашното руско поданство, напомня ТАСС.

През 1937 година Троцки получава политическо леговище в Мексико, откъдето остро подлага на критика политиката на Сталин. Скоро оказва се, че се приготвя убийството му от сътрудници на тогавашното руско разузнаване. На 24 май 1940 година е осъществен първият опит за нападение против Троцки, само че той остава жив. На 20 август 1940 година, обаче, внедреният през 30-те години в близкото му обграждане скришен сътрудник на тогавашния национален комисариат на вътрешните работи Рамон Меркадер, просталински надъхан испански болшевик, му идва на посетители и съумява да го убие в дома му в мексиканската столица.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР