Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» ще проведе

...
Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» ще проведе
Коментари Харесай

Българите в Одеса отбелязват 173 години от рождението на Ботев

Всеукраинската социална организация «Конгрес на българите в Украйна» ще организира гала на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев във връзка 173-та годишнина от рождението му. Пред паметника на гениалния стихотворец и непоколебимия герой за свободата на България в Прохоровския сквер в Одеса ще се съберат представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди», Българския юношески клуб «Актив» и неравнодушни българи.

Ръководството на Всеукраинската социална организация „ Конгрес на българите в Украйна ":
„ Всяка година ни отдалечава от значими исторически дати и събития. Въпреки това историческата памет би трябвало да се култивира непрекъснато, с цел да не се не помнят националните герои и тяхната активност. Христо Ботев, който е знак на родолюбие и битка за независимост, е един от най-достойните българи в нашата история. Най-малкото, което можем да създадем през днешния ден, е да си спомним за подвизите на младия бунтовник и за богатото творчество на поета. Част от живота си Ботев прекарва в Одеса, Задунаевка и Измаил, което го прави част от историята и на българите в Украйна. В тези места той получава обучение, работи като преподавател и написа първото си стихотворение „ Майце си ".
В знак на благодарност за огромната роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 година по самодейност на Всеукраинската социална организация " Конгрес на българите в Украйна " бе открит монумент на Христо Ботев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР