Вселенският патриарх Вартоломей I прие Вежди Рашидов на лична аудиенция.

...
Вселенският патриарх Вартоломей I прие Вежди Рашидов на лична аудиенция.
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей I прие Вежди Рашидов на лична аудиенция

Вселенският патриарх Вартоломей I одобри Вежди Рашидов на персонална визита. Вартоломей l пожела здраве и разцвет на България и българския народ.

 

Радваме се, че се срещаме с българската делегация в навечерието на Рождество Христово, сподели той.

 

И разясни, че с Рашидов се познават от времето, когато е бил министър на културата.

 

Талантите на Рашидов предразположиха неговата активност като министър, съобщи Вартоломей.

 

Той съобщи поздрави на българския патриарх Неофит и помоли Рашидов да поздрави и българския парламент.

 

Моля да предадете братския ми привет към негово самодоволство Българския патриарх Неофит и към всички архиереи на Българската православна черква, на всички членове на българския парламент и всички държавници, които работят за България, сподели Вселенският патриарх. Той уточни, че от няколко години България е член на огромното европейско семейство и дружно с Румъния, Гърция и Кипър, показва културата на православните страни пред европейските нации.

 

Вартоломей l благодари за работата на българския дипломат в Истанбул и положителното съдействието с консулството на страната ни.

 

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов бе признат тази заран от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I в постройката на Вселенската патриаршия в Истанбул.  

 

Негово Всесветейшество сподели, че почита вярата на Вежди Рашидов и е посочил това, като е подарил Коран на ръководителя на Народното събрание.

 

Той открои положителните връзки и съгласие сред представителите на двете религии.

 

Срещата сред Негово Всесветейшество и Вежди Рашидов  се случва на огромния християнски празник, Игнажден.

 

Председателят на Народното събрание подари на Вселенския патриарх Евангелие със златен обков, Вартоломей му върна жеста като го подари с Коран на арабски и гръцки език.

 

Двамата си размениха дарове.

 

Сред срещата Вселенският патриарх подари персонално на парламентарната делегация и на българските публицисти икона и кръстче със признака на българската столица Св. София. После се снима с представителите на медиите.

 

На Рашидов бе оказана високата чест да бъде признат в кабинета на Вселенския патриарх за персонална визита, научи Епицентър.бг 

 

В персоналния кабинет на Вартоломей рядко биват одобрявани посетители. Повечето срещи се организират в огромната зала на Патриаршията, която се намира в предверието на кабинета на Вселенския патриарх.

 

Това е първата среща от третия ден от визитата на българската парламентарна делегация в Република Турция. 

 

Преди година се навършиха 30 години от интронизацията на Цариградския космополитен патриарх Вартоломей, 270-ти подред свещеник на Византион. Съвременните български управляващи работят в тясно съдействие с Вартоломей l за развиването на връзките сред двете съседски страни.

 

Българска парламентарна делегация е на публично посещаване в Република Турция. В програмата също е планувана среща с ръководителя Васил Лязе и членове на Църковното настоятелство към Фондацията на Православната Църква към Българската Екзархия в Истанбул.

 

Българските посетители ще посетят църквата " Свети Стефан ", където ще бъде отслужен молебен за здраве.

 

В състава на нашата делегация са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер ( " Продължаваме Промяната), Сезгин Мехмед(ДПС), Николай Дренчев ( " Възраждане “), Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ), Стефан Янев ( " Български напредък “).

 

Вчера Вежди Рашидов беседва с ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп и с външния министър Мевлют Чавушоглу. Председателят на българския парламент сервира и венец в Мавзолея на Ататюрк.

 

Очаквайте детайлности!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР