Вселенският патриарх изтъкна отговорното отношение на Вселенската към църковния спор,

...
Вселенският патриарх изтъкна отговорното отношение на Вселенската към църковния спор,
Коментари Харесай

Патриарх Вартоломей с тежки думи: Руската православна църква е неблагодарна

Вселенският патриарх посочи виновното отношение на Вселенската към църковния спор, който избухна с патриарши, цитира думите му гръцката национална осведомителна организация ANA-MPA.

Въпреки, че спря да уважава името на Вселенския патриарх поради даването на автокефалия на Украинската черква, разясни, че Константинополската продължава да уважава името на Московския патриарх Кирил и посъветва водача на Украинската да прави същото.
свързани новини4896на 19.06.20216737на 12.12.2020
Той оцени отношението на към като непризнателност.

Според църковната традиция даването на автокефалия е привилегия, неповторима за Вселенската патриаршия. През вековете Вселенската е предоставяла няколко пъти автономност на локалните църкви, като се стартира от самата съветска през 16 век.
свързани новини9455на 17.11.2020
“Защо да не го създадем, както направихме с Русия, Сърбия, България, Гърция, Полша, Румъния, Албания? И изключителна привилегия на Вселенската е да даде автокефалията. Всички тези църкви, които изброих, станаха самоуправляващи се от Вселенската патриаршия, която се изпразва, тъй като дава територии под своя пълномощия, с цел да станат самоуправляващи се самостоятелни църкви “, изясни Вселенският патриарх.

В тази светлина, след зародилата рецесия сред Украйна и Русия, патриарх отговори на молбата на народа на Украйна, като даде самоопределяне. В отговор реши да спре споменаването на името на Вселенския патриарх.

Константинополската черква, останала вярна на църковния ред и с възприятие за отговорност към историята, не реагира на този ход и продължи постоянно да загатва патриарх Кирил.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР