Вселената, в която се намираме, може да е част от

...
Вселената, в която се намираме, може да е част от
Коментари Харесай

Хокинг смята, че има множество Вселени

Вселената, в която се намираме, може да е част от система от голям брой други сходни Вселени. Това е главната доктрина на Стивън Хокинг, в неговия финален теоретичен труд, който е бил подготвен 10 дни преди гибелта му, оповестява БиБиСи. Той беше оповестен в Журнала на високоенергийната физика.

Последният подарък на Стивън Хокинг за хората

Хокинг с предсказване за края на света дни преди гибелта си

Последната доктрина на Хокинг е основана на предходна негова концепция от 80-те години на 20-ти век. Тогава дружно с физика Джеймс Хартъл създават нова концепция за началото на Вселената. Тя взема решение проблем в Теорията на Айнщайн, която не може да изясни какво е имало преди Вселената и по какъв начин тя се е родила.

Тогава посредством квантова механика двамата учени развиха доктрина, че преди Вселената е имало нищо. Това обаче основава различен въпрос - какво е това нищо. С течение на времето и други физици ревизират теорията и последователно се основава друга версия, че Големият гърмеж не би основал единствено една Вселена, а безпределно доста Вселени.

Откритията, които направиха Стивън Хокинг прочут

21 вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг

Това пък значи, че е допустимо да има паралелни Вселени, които да са доста сходни на нашата, в това число с съвсем същите човеци. Може би има и Вселени, в които динозаврите не са били унищожени. Разбира се, допустимо е да има и Вселени, в които няма звезди и галактики или царуват разнообразни закони на физиката.

Стивън Хокинг: До 100 години би трябвало да напуснем Земята

Хокинг: След 600 година Земята може да е кълбо от огън

"Нито Стивън, нито аз бяхме удовлетворени с този сюжет. Той допуска, че множеството вселени са се появили случайно и ние не можем да кажем доста за това. Затова си казахме, че може би би трябвало да го приемем, само че не искахме да се предаваме ", разяснява Томас Хертог, съавтор на последния труд на Хокинг.

Двамата са обединили 20-годишни старания в новата си доктрина. Тя основава нови математически техники посредством теорията на струните. Резултатът от новите изследвания на Хокинг и Хертог е, че съгласно тях има прочут ред в множеството Вселени. Те могат да съществуват единствено, в случай че имат същите закони на физиката.

"Законите на физиката, които през днешния ден тестваме в лабораториите, не са съществували постоянно. Те са кристализирали след Големия гърмеж, когато Вселената се е разширила и охладила. Какви закони ще се появят зависи от физическите условия след Големия гърмеж. Като ги учим, желаеме да имаме по-ясно схващане от кое място произлизат нашите физически теории и дали са неповторими ", споделя Хертог.

Теорията дава нови насоки на учените по света, които да ревизират. Може да помогне даже и за откриването или засичането на индикации от други Вселени посредством проучване на микровълновата радиация, която е останала след Големия гърмеж. Според Хертог, даже и да бъдат потвърдени сигурно другите Вселени, най-вероятно няма да е допустимо да се минава от една в друга.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР