Вселената е пълна с необичайни места. Учени на НАСА и

...
Вселената е пълна с необичайни места. Учени на НАСА и
Коментари Харесай

На тази екзопланета вали... слънцезащитен крем

Вселената е цялостна с необикновени места. Учени на НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА) са разкрили посредством телескопа "Хъбъл " гигантска екзопланета с много невероятни условия. На нея да вземем за пример вали титаниев оксид, който е една от главните съставки в слънцезащитните кремове и доста друга козметика.

А на тази екзопланета човек може да живее 150 000 години

Това се случва на далечната екзопланета Kepler-13Ab. Тя е шест пъти по-масивна от Юпитер, само че се намира доста по-близо до звездата си Kepler-13A. Всъщност, тя е толкоз близо, че е "заключена " към звездата и постоянно едната ѝ половина е ориентирана към нея, а на другата е непрекъсната нощ.

Европа ще търси екзопланети с 26 галактически телескопа

НАСА откри още 10 планети с идеални условия за вода

Именно в тъмната страна на планетата вали слънцезащитният крем. Титаниевият оксид бива пренасян от горещата половина на планетата към студената посредством мощни ветрове. Там той кондензира, образува облаци и стартира да вали сходно на сняг. Явлението не се следи в светлата половина на гигантската екзопланета, която астрономите разказват като "горещ Юпитер ".

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

Те употребяват това наименование за сходен вид великански газови планети, които са покрай звездите си. Kepler13-Ab е по-необичайна от останалите освен поради специфичния дъжд. Тя е и една от най-горещите познати до момента екзопланети, като температурата на повърхността ѝ в светлата част доближава 2760 градуса по Целзий.

Липсата на титаниев оксид в атмосферата в светлата част води до мощното повишение на температурата на повърхността. Обикновено точно титаниевият оксид стопира част от топлината и я задържа в горната част на атмосферата. Затова астрономите се майтапят, че който посети Kepler-13Ab първо би трябвало да мине през тъмната половина, с цел да си вземе от слънцезащитния дъжд преди да отиде в светлата част. Това обаче едва ли ще се случи в обозримо бъдеще, тъй като планетата се намира на 1730 светлинни години от Земята.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР