Всеки вярващ, когато застане в църква пред светия олтар, вижда

...
Всеки вярващ, когато застане в църква пред светия олтар, вижда
Коментари Харесай

Кои са символите на патриаршеското достойнство

Всеки набожен, когато застане в черква пред светия олтар, вижда на иконостасната стена от едната страна облика на Господ Иисус Христос, от другата - на Пресвета Богородица
Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити от Светия синод на БПЦ, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три оценки за патриаршеското достолепие - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица, оповестиха от Българската патриаршия, представена от Българска телеграфна агенция.

Всеки набожен, когато застане в черква пред светия олтар, вижда на иконостасната стена от едната страна облика на Господ Иисус Христос, от другата - на Пресвета Богородица, а над Царските двери - избавителното Разпятие.

Като предстоятел на поместна православна черква, патриархът е този, който непрекъснато следва пред Бога за поверения му народ. Затова и единствено църковните предстоятели носят три оценки - две енголпия и нагръден кръст.

Веднага след направения избор новоизбраният ни патриарх, като архиерей, самичък си поставя енголпието с облика на Христос и св. Кръст, само че сега на интронизацията тържествено му се поставя третото отличие - енголпието с лика на Пресвета Богородица (панагия). Предстоятелят носи трите инсигнии дружно единствено, когато възглавява богослужебно чинопоследование. Извън литургичните богослужби е единствено с едно от тях.
 Снимка: БПЦ/БТА
Енголпията за интронизацията на новоизбрания през днешния ден български патриарх са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил, който е първият ни патриарх след възобновяване на Българската патриаршия през 1953 година Те са били направени от златар, арменец от Пловдив.
Зелената патриаршеска тога
Тя символизира всичко, което и една архиерейска тога: едемските реки Тигър и Ефрат в парадайса, които символно са извезани по гърба на мантията. Като пастирско покривало, тя припомня, че ролята на архиерея е да води паството си към Царството Божие.

Защо е зелена? За да се отличава от алените мантии на Константинополските патриарси подарявани им от Византийските императори. Зелени са били мантиите и на Преславските ни предстоятели, традицията се е съхранила и при преместването на престола в Дръстър, Сердика, Преспа и Охрид. В зелен цвят на мантията си е бил българският Охридски архиепископ, за който е известно още, че се е и подписвал със зелено мастило, в отличие от Вселенския патриарх, който се подписва с алено мастило.
 Снимка: БПЦ/БТА
Българската зелена патриаршеска тога е знак на автокефалния статут на Българската черква. Така се знае, че още от ХІ век мантията на Българския архиепископ в Охрид е зелена. А въздействието на БПЦ измежду славяните е оказало такава роля, че предстоятелите на всички славяноезични църкви носят зелени мантии - Сръбска, Руска, Полска и Чешка черква, в това число и Грузинската. Така зеленото става знак на патриаршеското достолепие в славяноезичните църкви.

В деня на интронизацията, новоизбраният български патриарх ще бъде и със зелен епатрихил и омофор.
Бялата епанокалимавка
Тя символизира освен духовната непорочност на личността, а най-много чистотата на православната религия и нейната непоквареност, за които предстоятелят би трябвало да съблюдава и които да предизвикат у него блян към персонална непорочност и благочестие на повереното му паство.

Традицията на бялото було на главата идва от исихазма. Такова бяло покривало е харизано на патриарх Евтимий Търновски при ръкоположението му от Константинополския патриарх св. Калист в константинополската " Св. София ".

Бялата епанокалимавка става обичайната измежду славяноезичните църкви.

При българските предстоятели от ново време, тя е въведена от блаженейшия екзарх Стефан.
Патриаршеският скиптър
Патриаршеският скиптър не е друг от епископския. Молитвата при връчването му е идентична с тази при епископската хиротония и припомня за жезъла на Аарон, който се е съхранявал в Ковчега на завета.
 Снимка: БПЦ/БТА
Жезълът, който ще бъде връчен на новоизбрания български патриарх, е жезълът на българския патриарх Кирил - първият след възобновяване на Българската патриаршия през 1953 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР