Всеки втори скитник в столицата идва от провинцията, показват данни

...
Всеки втори скитник в столицата идва от провинцията, показват данни
Коментари Харесай

Половината скитници и просяци в София са от провинцията

Всеки втори друмник в столицата идва от провинцията, демонстрират данни на обществени служащи от спешните центрове в София.

„ Това са главно хора от дребни градове, които идват в София да работят като строители и таксиметрови водачи. Когато останат без работа, избират да живеят на улицата, вместо да се върнат по родните си места “, изясни общественият служащ Мария Колева. По последни данни на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) в края на първото полугодие на годината у нас има регистрирани 1068 бездомници, или с 239 повече по отношение на същия интервал на 2016 година Половината от тях кръстосват софийските улици, а останалите се скитат във Варна, Пловдив, Русе и Бургас.

Проучване на съдружие „ Градски номади “ демонстрира, че 20% от живеещите на софийските улици са висшисти, написа в. Монитор. Данните демонстрират, че средностатистическият друмник е мъж сред 50 и 60 години, с огромен трудов стаж зад тила си. Част от скитниците са останали на улицата след имотна машинация, други - след скандал с родственици. 56-годишният Антон останал без покрив над главата си, откакто синът му го изгонил от жилището. „ Имах проблеми с алкохола и след следващия скандал синът ми просто ме изхвърли. Няма къде другаде да отида. Ако не е центърът, ще умра от мраз на улицата”, споделя мъжът, който от 3 година скита из столичните улици. През деня необразованият мъж проси лепта на бул. „ Витоша”, а нощем се прибира на топло в центъра в „ Захарна фабрика “.

Почти половината от скитниците изкарват прехраната си, като събират боклуци за преработване, демонстрира изследване на „ Градски номади “. С ровене в кофите за хартия и стъкло скитниците си докарват сред 5 и 10 лева дневно. Немалка част от бездомниците работят за ден-два като чистачи по градежи или продавачи на цветя. 16 на 100 припечелват с милостиня. Едва 4 на 100 от бездомниците разчитат на помощ от страната.

„ Хората привикват със скитническия метод на живот. Има хора, които изрично отхвърлят заслон в център за краткотрайно настаняване, където могат да останат до 3 месеца “, твърди общественият служащ Мария Колева. Опитът й демонстрира, че даже в най-студените дни към 30% от живеещите на улицата избират градските паркове пред топлите кревати в спешните центрове. След първия сняг в столицата едвам 28 души са потърсили заслон в столичния спешен център. „ Имаме потребност от подпомагане от работодатели, тъй като през зимата в спешния център идват доста младежи, които имат потребност от работа и поддръжка. Надяваме се и на съдействието на неправителствените организации и жителите на София “, съобщи шефката на дирекция „ Социални действия “ в Столична община Мина Владимирова пред Нова ТВ.

Роми от разрушени противозаконни гета всеобщо пълнят центровете за краткотрайно настаняване у нас, демонстрира пък информация на „ Монитор “ в 13-те приюта, които обезпечат 3-месечен заслон на над 600 души. „ Голяма част от жителите са точно такива хора, които се настаняват при нас, тъй като нямат различен вид “, изясни общественият служащ от центъра в „ Захарна фабрика” Мая Арнаудова. Вече 4 месеца 45-годишната Зорка живее в центъра за краткотрайно настаняване, откакто от общината бутнали противозаконна й колиба. „ Събориха хубавата ми къща и ме доведоха тук, в тази бедност. Пълно е с дървеници и бълхи. Обещаха ми общинско жилище, но да забележим “, жалва се Зорка. Съседът й Стефан също попада в приюта, дружно с новороденото си дете. „ 5-6 пъти ни предупреждаваха, че ще бутнат къщата, но не им вярвахме. То от години по този начин си приказват. Кметът е задължен да ни даде жилище, а не да ни води по приюти “, безапелационен е младият мъж. Ромите от разрушените гета са безработни и нямат пари за жилище чартърен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР