Всеки втори комплект коледни лампички на пазара крие риск за

...
Всеки втори комплект коледни лампички на пазара крие риск за
Коментари Харесай

Появиха се плашещи данни за коледните лампички

Всеки втори комплект коледни лампички на пазара крие риск за потребителите. Това демонстрира инспекцията на специалистите от организацията за метрологичен контрол. От средата на ноември те ревизират за рискова празнична декорация.

. Преди ден късо съединяване подпали коледната им елха, а оттова – и половината им апартамент.

Емил Йорданов работи в магазин за коледна декорация и пиротехника от 12 години. Това се оказва доста потребно при избора на светлини за елхата в дома му.
„ Моят персонален съвет е да избирате огромни, лицензирани търговци – такива, които могат да ви предложат гаранция. Не се спирайте на улични търговци “, прикани Емил пред Нова тв.

Не всички обаче са толкоз деликатни по време на предколедното извършване на покупки. Затова още през ноември специалистите излизат „ на лов “ за рискови коледни украси.

„ До момента са тествани над 200 електрически гирлянди. Над 100 продукта към този момент са спрени”, разяснява Галя Бояджиева от Агенцията за метрологичен и механически контрол.


По-бдителни би трябвало да станат и самите консуматори, считат проверяващите. Водени от празничната еуфория и заслепени от коледните лампички, не би трябвало да забравяме препоръките на специалистите. Един от тях е да прочетем инструкциите на български езк.

Съветите за това по какъв начин да предотвратим възможен случай вкъщи са елементарни. „ Както човек не оставя печката и ютията да работят - моят съвет е и лампичките да се изключват през нощта”, прикани притежателят на магазин за пиротехника Тодор Попов.

Проверките по магазините не престават до Коледа. При неизправни светлини, санкцията за търговците, хванати в нарушаване, е от 250 до 1 000 лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР