Всеки втори българин през 2017 г. си признава, че не

...
Всеки втори българин през 2017 г. си признава, че не
Коментари Харесай

Отделяйте не повече от 10% от дохода за подаръци и посрещане на празниците

Всеки втори българин през 2017 година си признава, че не може да се оправя с непредвидените разноски. Това са 53%, до момента в който приблизително за Европейски Съюз са 34%.

През предходната година 46% от нас са признали, че изпитват огромни усложнения в спестяването на пари.

Финансовият съветник Стойне Василев посочи, че с цел да харчи рационално, едно 4-членно семейство с бюджет от 2000 лева да вземем за пример не трябва да отделя повече от 25% за храна и 20% за наем или ипотечен заем, а битовите сметки и разноските за превоз и гориво не би трябвало да са повече от по 10%, предава BTV.

Хубаво е 10% от приходите да се икономисват – в тази ситуация 200 лева

Важно е всеки да има „ спешен фонд” – спестявания, които да покрият разноските ни, в случай че останем без приходи от 4 до 6 месеца. Така, ако изскочат непредвидени разноски, можем да вземем от там, вместо да теглим заеми.

Препоръчително е да определим не повече от 10% от нашия приход за дарове и посрещане на празниците. Хубаво е авансово да определим бюджет и да се придържаме към него, с цел да не сме „ на червено” през януари, акцентира финансовият съветник.

Вторият съвет е да съпоставяме цените при другите търговци и да търсим отстъпки от 20-30%.

Бързите заеми би трябвало да са най-крайният вид.

Психолозите поучават при извършване на покупки да носим в себе си избрана сума пари и да пазарим сами. „ С приятелки не е доста добра концепция, защото когато две приятелки се съберат и отидат в магазин, те се трансформират в машина за извършване на покупки. Започват да се подтикват взаимно и тогава покупките могат да минат към доста високи финансови нива”, означи Диана Бакалова, психолог от Института за проучване на популацията и индивида.

„ По-добре да пазарим с другар или брачен партньор, защото мъжете не обичат доста да висят по магазините, по тази причина ще се ограничим като благоприятни условия и време за пазаруване”, счита тя.

„ Когато има навалица някъде, нормално хората се подвеждат и пазарят даже неща, които не са им потребни, просто сграбчват, тъй като всеки взема и ще свърши. Тоест основава се едно чувство за недостиг на артикули и услуги и хората са склонни да изхарчат повече”, разяснява още психологът.

Бакалова акцентира, че всеки би трябвало първо да се запита дали в действителност има потребност от това, което има намерение да купи, или пък дали то ще ни достави наслаждение. „ Трябва да има миг, в който да се замислим, с цел да станем по-рационални”, означи тя.

За януари, който обичайно е сложен месец за финансите ни, Стойне Василев посъветва да покрием първо закрепените разноски – наем, ток, вода и всички сметки, с цел да не се окаже, че ще ни спрат тока на Нова година или по-късно. Оставащите пари е хубаво да ги разпределим по най-хубавия метод, с цел да посрещнем януари. Тогава също има празници, а идната заплата е чак в края на месеца, посочи финансовият съветник.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР