Времето изтича за подаване на искове за споразумение за поверителност на данните на Facebook за $725 милиона

...
Всеки в Съединените щати, който е имал акаунт във Facebook
Коментари Харесай

Всеки в Съединените щати, който е имал акаунт във Facebook през последните 16 години, има приблизително една седмица, за да подаде молба за плащане по дело за уреждане на поверителност на данните.

Родителят на Facebook, Мета, през декември се съгласи да плати 725 милиона долара за уреждане на множество съдебни искове, свързани с поверителността, в които се твърди, наред с други неща, че Facebook е позволил на трети страни да имат достъп до личните данни на своите потребители и тези на техните приятели без разрешението на потребителите.

07 жена превърта телефон STOCK sod tatong/Moment RF/Getty Images

Това включва приблизително 70 милиона лични данни на базирани в САЩ потребители във Facebook, до които е имало достъп фирмата за политически консултации Cambridge Analytica, която е работила за президентската кампания на Тръмп през 2016 г.

Тази лична информация може да включва всичко - от рождени дни и родни градове до по-лична информация, като лични съобщения.

Ето какво трябва да знаете, ако обмисляте да подадете иск по случая:

Кой има право да подаде иск?

Ако сте били потребител на Facebook в Съединените щати за период между 24 май 2007 г. и 22 декември 2022 г., можете да подадете иск.

Кога е крайният срок за подаване?

Трябва да подадете своя иск, като използвате този формуляр до 23:59 ч. PT в петък, 25 август, ако подавате онлайн. Ако подавате по пощата, вашият плик трябва да бъде с пощенско клеймо до 25 август.

Колко ще ми бъде платено?

Това зависи от три фактора: 1) колко хора подават валидни искове; 2) колко дълго сте били активен потребител на Facebook между 24 май 2007 г. и 22 декември 2022 г.; и 3) какъв ще бъде общият нетен фонд за сетълмент след изваждане на административни, правни и други разходи.

Въз основа на това колко дълго сте били потребител на Facebook, Meta отбелязва, че администраторът на сетълмента ще присъди една точка за всеки месец, в който сте имали активиран акаунт. След това администраторът ще събере всички точки, присвоени на всички валидни ищци, и ще раздели нетната сума за уреждане на този общ брой точки. Това ще определи колко ще ви бъде платено за всеки месец, в който сте били активен потребител.

Използвайки прекалено опростен пример, ако нетната сума за уреждане е $100 и общият брой точки за всички ищци се събира до 500, ще ви бъдат платени 20 цента ($100/500) за всеки месец, в който сте имали открита сметка между май 2007 г. и декември 2022. Ако вашият акаунт е бил активиран за, да речем, 52 месеца, ще получите $10,40 (20 цента x 52 месеца). Ако беше активиран през всичките 187 месеца от този период, ще получите $37,40.

Кога ще ми бъде платено?

Все още не е ясно.

След като исковете на всички бъдат внесени, ще има окончателно изслушване за одобрение за уреждане на случая. Това изслушване е насрочено за 7 септември в 13:00 PT, според уебсайта за споразумение за поверителност на потребителите на Facebook.

Отляво , Марк Зукърбърг и Илон Мъск Отляво Марк Зукърбърг и Илон Мъск Getty Images

Ако споразумението е одобрено, но има обжалвания, това ще забави, когато може да получите плащане. „Плащанията по споразумението ще бъдат разпределени възможно най-скоро, ако съдът даде окончателно одобрение на споразумението и след разрешаване на всички жалби“, според обширен лист с често задавани въпроси на сайта за споразумение.

И ако съдът промени датата на изслушването за одобрение, актуализираният ден и час ще се появят на този сайт.

Мога ли все още да съдя Facebook?

На потребителите на Facebook беше позволено да се „откажат“ от участие в класа за споразумение и да запазят правото си да съдят. Но крайният срок за това - 26 юли - вече изтече.

Като се присъедините към „класа за споразумения“ и поискате плащане, вече няма да можете да съдите Facebook или да се присъедините към дела на други срещу Facebook по въпроси, обхванати от споразумението. Страница 15 от споразумението за уреждане подробно описва правните искове, от които се отказвате.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР