Всеки уикенд стотици българи от района на Благоевград, Петрич и

...
Всеки уикенд стотици българи от района на Благоевград, Петрич и
Коментари Харесай

Нашенци отново тръгнаха на пазар в Северна Македония

Всеки уикенд стотици българи от региона на Благоевград, Петрич и Кюстендил пътуват до югозападната ни съседка,

След отпадането на рестриктивните мерки поради ковид, доста благоевградчани и хора от района още веднъж потеглиха на пазар до околните градчета в Република Северна Македония.

Всеки уикенд стотици българи от региона на Благоевград, Петрич и Кюстендил пътуват до югозападната ни съседка като съчетават малко фамилно пътешестване и извършване на покупки. Въпреки че цените на главните хранителни артикули и там се покачиха много през последните месеци, въпреки всичко остават по-евтини от стоките на българския пазар, осведоми Българска национална телевизия.

Хляб и кисело мляко – това най-често си купуват пенсионерите в един от магазините в благоевградското село Селище. Цените на всички артикули са нараснали с 10, 20 даже с 40%, а заплатите и пенсиите напълно не порастват с тези темпове.

На 79 години, Димитрина Урдарска към момента работи, с цел да може да се оправя със сметките и месечните разноски.

" На всичко има нарастване. Цените всеки ден порастват. Трудно им е доста на пенсионерите, множеството гледат домашно нещо произвеждане и по този начин. По едно кафенце да пийнат и повече не могат да си разрешат ", споделя тя.

Над 20 лв. към този момент коства кг кашкавал в магазина в Селище. С към 3 лв. по-ниска е цената му в магазините в град Делчево, в прилежаща Северна Македония. Борис Руснеов постоянно пътува от Благоевград до западната ни съседка, с цел да се разноски и да напазарува.

" Там ходех на ортодонт и около зъболекаря пробвах някои от продуктите в Македония. Да, като цена са много по-евтини от нашите, само че мен ме впечатли най-много качеството - същинско месо, същинско сирене, имам и малко дете, което също му взимам оттова и пътувам съвсем всяка седмица вървя. С жена ми също вървим там на вечеря, просто ни харесва качеството на храната ", изясни той.

Делчево е на 40 км от Благоевград. Стига се до там за по-малко от час, само че през последните седмици в съботните дни стават огромни тапи на границата. Въпреки че цените на главните артикули и там са нараснали, въпреки всичко са с 10 – 20% по-евтини от тук.

" Ориз, леща, фасул също си пазаря оттова. Месо, сирене, кашкавал, шунка взимам за моя наследник, тъй като е отново споделям, от същинско месо. Сиренето е много на оферта там като цяло, само че има няколко типа, които си избираш. Кашкавалът им е също доста прекрасен. Правим пица да вземем за пример с наш кашкавал, който сме си го купили отсам и с кашкавал от Македония и си се вижда от горната страна маслеността ", разяснява Борис Руснеов.

Някои от туроператорите в района с изключение на къси турове до забавни места и забележителности в прилежащите страни, оферират и пътувания за извършване на покупки.

" Естествено, че се провеждат и пътувания единствено за извършване на покупки, приказваме за най-близките градове. В случая за Благоевград е Делчево, за Петрич е Струмица, в случай че приказваме за Македония. Ако приказваме за прилежаща Турция към този момент в Одрин - отива се там, съчетано с Истанбул. Някои артикули естествено са по-евтини, само че следя и в Одрин, и тука в околните градове от РСМ не са чак толкоз евтини, не е голяма разликата. За някои артикули цените са съвсем едни и същи, само че имат едно преимущество на този стадий, че качеството е по-добро ", споделя турооператорът Здравка Чимева.

С към 20 стотинки по-евтино е и горивото в Република Северна Македония.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР