Всеки уикенд, когато Стефани Барутева от Стара Загора стегне сака

...
Всеки уикенд, когато Стефани Барутева от Стара Загора стегне сака
Коментари Харесай

За втора диплома: На училище без почивен ден

Всеки уикенд, когато Стефани Барутева от Стара Загора стегне сака за Пловдив, приятелите  се чудят. Вместо да прекара двата свободни дни като тях - с телевизия, разходки и из обществените мрежи, тийнейджърката  избира в събота и неделя да учи интензивно програмиране в Математическата гимназия под тепетата.

Девойката е измежду десетокласниците, които се приготвят по националната стратегия „ Обучение за IT кариера ”. По нея бяха открити 5 Центъра по софтуерни технологии в страната. Единият от тях е в Пловдив и работи в партньорство с Пловдивския университет. И във всички останали схемата е същата - партнират си гимназия и висше образователно заведение. След като минат сериозна подготовка в границите на 3 години, десетокласниците ще вземат тапия за прибавен програмист - втората с изключение на тази, която ще получат от своето учебно заведение.

За да стане това, от старта до момента младежите на процедура учат без почивен ден - през седмицата са на занятия в своето школо, а през уикенда и ваканциите потъват в дебрите на програмирането. Почивали са единствено през грипната почивка и по Великден. Заради тежкия темп и комплицираната материя от почналите към 1000 възпитаници на старта на програмата към днешна дата в петте центъра в страната са останали към 400 младежи. Обучението на 151 от тях се управлява от Центъра за софтуерни технологии в Математическата гимназия. Освен четирите групи по петнайсетина индивида в школото, има и още 4 „ изнесени ” -  в Карлово, Кърджали, Смолян и Велинград.

За Стефани Барутева от Стара Загора е най-удобно да пътува до Пловдив, а програмата поема разноските за хотела под тепетата. Момичето в началото избрало профилирана паралелка с биология в междинното учебно заведение с желанието да следва медицина.  Програмирането обаче дава повече вероятности, счита през днешния ден девойката. Затова прави завой към тази просвета. Научила за програмата инцидентно от старозагорски уебсайт. Баща  я поощрил да се заеме със сериозното начинание и Стефани към този момент е взела сполучливо тестванията на два от модулите. И до момента в който връстниците  съчетават единствено занятията в учебно заведение с подготовката по програмиране през почивните дни, Стефани носи не две, а три дини под една мишница. Тя е запалена доброволка на Младежкия Червен кръст и дейна участничка в разнообразни юношески начинания. Членува в младежкия Общински съвет в Стара Загора и в ученическия съвет в учебното заведение си. Често се включва и в презентации в Младежкия център. Последно взела участие в лекция за думата „ благодаря ”, която на собствен ред би трябвало да изнесе на следващия ден пред петокласници от своето школо. Програмирането ми дава сериозна подготовка, а гражданските начинания ме зареждат прочувствено, изяснява Стефани.

Гюлшен Абас пък идва на уроците по програмиране от родното си пазарджишко село Нова махала, където сега учи. В началото мразех програмирането, не крие девойката. Станала обаче първа помощница на преподавателя по информатика в учебно заведение, който  е и татко, помагайки му с британския. Търсейки по негово задание из интернет, девойката  последователно се увлякла. И въпреки че турската общественост е по-консервативно настроена, изключително във връзка с развъждането и образованието на девойките, на Гюлшен не  се постанова да се бори със опозиция вкъщи. Родителите ми са съвременни и ме пускат да пристигам да изучавам в Пловдив - желаят най-хубавото за мен, изяснява тя. Вероятно ще им е по-трудно след няколко години, в случай че се наложи момичето да се реалокира трайно в огромния град - в Нова махала няма къде да се работи като програмист.

Само три са девойките в пловдивската група, които имат упоритост да се влеят в редиците на превзетата към този момент от мъжете специалност на програмиста. Важното е какво можеш, а не от кой пол си, безапелационни са Стефани и Гюлшен. Не се тормозят нито от мъжката среда, нито от мъжката конкуренция.

А тя не пести сили. Даже в оповестената 20-минутна отмора по време на занятията Никола Иванов и неколцина негови другари от Математическата гимназия остават пред компютъра. Преподавателят Росен Вълчев е дал задача, която да ги приготви за идния на практика тест, а и за работа по действителен проблем в софтуерна компания.

Очаквам това образование да ми даде добър старт в IT кариерата и да ме приготви за първата година в университета, споделя Никола, който счита да следва в ПУ. Намерил е своята формула да устоя на ритъма - в случай че се зададе класно в учебно заведение, понижава темпото в програмирането и назад, като след това наваксва. 

Интересно е, а и това е специалността на бъдещето, споделя пък Валентин Илиев. Обича електронните игри и постоянно му е било любопитно по какъв начин се основават героите и по какъв начин се реализира опцията няколко играчи да са по едно и също време в действието. Един ден ще може да го прави самичък.

След 10 години Иво Радев вижда себе си отново пред компютъра - още веднъж да учи. Това е специалност, която се развива доста динамично, и в никакъв случай не можеш да кажеш, че си я усвоил, тъй като непрестанно бяга напред, изяснява той. Няма по какъв начин да му дотегнат дългите часове на стола пред екрана, тъй като тренира футбол. Когато човек желае, намира метод и време, споделя спортистът и предстоящ програмист.

 Всеки изпит е като матура

Тестът върху всеки от 4-те модула за една образователна година е като матура - трае 4 или даже 6 часа. В момента десетокласниците са на финала на третия  от „ Увод в обектно насоченото програмиране ”. Всеки модул има 36 присъствени часа и още толкоз за самоподготовка.

На 29 април следва десетокласниците да държат третия тест. А до 22 юли би трябвало да отметнат и последния четвърти модул от програмата. После ще имат към месец и половина да отдъхнат до старта на идната образователна година. В този темп им предстоят още 2 години, с цел да вземат по едно и също време две дипломи.

Целта на програмата е да приготви среднисти, с които да се попълни дефицитът на фрагменти в софтуерните компании у нас. Курсистите са доста стимулирани, споделя един от преподавателите им - Росен Вълчев. Едва на 29 година той има 5 година стаж като преподавател по осведомителни технологии в Математическата гимназия в Пловдив. Младостта му оказва помощ елементарно да се сработва с момчетата. На идващите стадии от програмата ще се включат академични преподаватели и представители на бизнеса. Създадените стратегии пък ще послужат в дълготраен проект за образованието на фрагменти за IT бранша.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР