Всеки уикенд, когато Стефани Барутева от Стара Загора стегне сака

Всеки уикенд, когато Стефани Барутева от Стара Загора стегне сака ...

За втора диплома: На училище без почивен ден.Всеки уикенд, когато Стефани Барутева от Стара Загора стегне сака за Пловдив, приятелите  се чудят. Вместо да прекара двата свободни дни като тях - с телевизия, разходки и из социалните мрежи, тийнейджърката  избира в събота и неделя да учи интензивно програмиране в Математическата гимназия под тепетата.

Девойката е сред десетокласниците, които се подготвят по националната програма „Обучение за IT кариера”. По нея бяха открити 5 Центъра по софтуерни технологии в страната. Единият от тях е в Пловдив и работи в партньорство с Пловдивския университет. И във всички останали схемата е същата - партнират си гимназия и висше учебно заведение. След като минат сериозна подготовка в рамките на 3 години, десетокласниците ще вземат диплома за приложен програмист - втората освен тази, която ще получат от своето училище.

За да стане това, от старта досега тийнейджърите на практика учат без почивен ден - през седмицата са на занятия в своето школо, а през уикенда и ваканциите потъват в дебрите на програмирането. Почивали са само през грипната ваканция и по Великден. Заради тежкия ритъм и сложната материя от започналите около 1000 ученици на старта на програмата към днешна дата в петте центъра в страната са останали около 400 тийнейджъри. Обучението на 151 от тях се ръководи от Центъра за софтуерни технологии в Математическата гимназия. Освен четирите групи по петнайсетина човека в школото, има и още 4 „изнесени” -  в Карлово, Кърджали, Смолян и Велинград.

За Стефани Барутева от Стара Загора е най-удобно да пътува до Пловдив, а програмата поема разходите за хотела под тепетата. Момичето първоначално избрало профилирана паралелка с биология в средното училище с намерението да следва медицина.  Програмирането обаче дава повече перспективи, смята днес девойката. Затова прави завой към тази наука. Научила за програмата случайно от старозагорски сайт. Баща  я поощрил да се заеме със сериозното начинание и Стефани вече е взела успешно тестовете на два от модулите. И докато връстниците  съчетават само занятията в училище с подготовката по програмиране през почивните дни, Стефани носи не две, а три дини под една мишница. Тя е запалена доброволка на Младежкия Червен кръст и активна участничка в различни младежки инициативи. Членува в младежкия Общински съвет в Стара Загора и в ученическия съвет в училището си. Често се включва и в презентации в Младежкия център. Последно участвала в лекция за думата „благодаря”, която на свой ред трябва да изнесе утре пред петокласници от своето школо. Програмирането ми дава сериозна подготовка, а гражданските инициативи ме зареждат емоционално, обяснява Стефани.

Гюлшен Абас пък идва на уроците по програмиране от родното си пазарджишко село Нова махала, където в момента учи. В началото мразех програмирането, не крие девойката. Станала обаче първа помощница на преподавателя по информатика в училище, който  е и баща, помагайки му с английския. Търсейки по негово задание из интернет, девойката  постепенно се увлякла. И макар че турската общност е по-консервативно настроена, особено по отношение на отглеждането и образованието на момичетата, на Гюлшен не  се налага да се бори със съпротива у дома. Родителите ми са модерни и ме пускат да идвам да уча в Пловдив - искат най-доброто за мен, обяснява тя. Вероятно ще им е по-трудно след няколко години, ако се наложи момичето да се премести трайно в големия град - в Нова махала няма къде да се работи като програмист.

Само три са момичетата в пловдивската група, които имат амбиция да се влеят в редиците на превзетата вече от мъжете професия на програмиста. Важното е какво можеш, а не от кой пол си, категорични са Стефани и Гюлшен. Не се притесняват нито от мъжката среда, нито от мъжката конкуренция.

А тя не пести сили. Даже в обявената 20-минутна почивка по време на занятията Никола Иванов и неколцина негови приятели от Математическата гимназия остават пред компютъра. Преподавателят Росен Вълчев е дал задача, която да ги подготви за предстоящия практически тест, а и за работа по реален казус в софтуерна фирма.

Очаквам това обучение да ми даде добър старт в IT кариерата и да ме подготви за първата година в университета, казва Никола, който смята да следва в ПУ. Намерил е своята формула да издържа на ритъма - ако се зададе класно в училище, намалява темпото в програмирането и обратно, като после наваксва. 

Интересно е, а и това е професията на бъдещето, казва пък Валентин Илиев. Обича електронните игри и винаги му е било любопитно как се създават героите и как се постига възможността няколко играчи да са едновременно в действието. Един ден ще може да го прави сам.

След 10 години Иво Радев вижда себе си пак пред компютъра - отново да учи. Това е професия, която се развива много динамично, и никога не можеш да кажеш, че си я усвоил, защото непрекъснато бяга напред, обяснява той. Няма как да му дотегнат дългите часове на стола пред екрана, защото тренира футбол. Когато човек иска, намира начин и време, казва спортистът и бъдещ програмист.

 Всеки изпит е като матура

Тестът върху всеки от 4-те модула за една учебна година е като матура - трае 4 или дори 6 часа. В момента десетокласниците са на финала на третия  от „Увод в обектно ориентираното програмиране” . Всеки модул има 36 присъствени часа и още толкова за самоподготовка.

На 29 април предстои десетокласниците да държат третия тест. А до 22 юли трябва да отметнат и последния четвърти модул от програмата. После ще имат около месец и половина да отдъхнат до старта на следващата учебна година. В този ритъм им предстоят още 2 години, за да вземат едновременно две дипломи.

Целта на програмата е да подготви среднисти, с които да се попълни дефицитът на кадри в софтуерните компании у нас. Курсистите са много мотивирани, казва един от преподавателите им - Росен Вълчев. Едва на 29 г. той има 5 г. стаж като учител по информационни технологии в Математическата гимназия в Пловдив. Младостта му помага лесно да се сработва с момчетата. На следващите етапи от програмата ще се включат университетски преподаватели и представители на бизнеса. Създадените програми пък ще послужат в дългосрочен план за обучението на кадри за IT сектора.

Източник: marica.bg