Всеки трети учител у нас е на възраст до 35

...
Всеки трети учител у нас е на възраст до 35
Коментари Харесай

Всеки трети учител у нас е на възраст до 35 години

Всеки трети преподавател у нас е на възраст до 35 години. Тази позитивна наклонност за българското обучение означаваме през днешния ден на Международния ден на учителя. Данните показа в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева, оповестява БТВ. По думите ѝ 93 000 са в този момент учителите и шефовете в детските градини и в учебните заведения в страната от 1. до 12. клас, а 35 000 от тях са до 35-годишна възраст.

Една от евентуалните аргументи за това е повишението на заплатите в бранша с 5% за преподавателите и с 4% за непедагодическия персонал от 1 септември тази година.

Минималното учителско заплащане е 1486 лева Старши преподавател или старши възпитател получава най-малко 1592 лева, а 1810 лева е минималната заплата за шеф на учебно заведение.

Към момента не се следи и дефицит на експерти в просветителния бранш. Изключение вършат детските градини в София, за които има липса на помощник-възпитатели. Според Такева повода за това е ниското възнаграждение на тези експерти.

" Вече младите учители, които приключват университетите, всеобщо влизат в българските учебни заведения, без да стартират първо друга работа, както беше преди години. Също по този начин доста от експертите, които имат педагогическа дееспособност, започнаха да преподават като учители в учебните заведения ”, показва Такева.

По данни на Евростат във връзка с възрастта през 2020 година 388 000 учители са били на възраст под 30 години в трите образователни нива (7% от общия брой) в Европейски Съюз. Преподавателите на възраст над 50 година са били 2 млн. или 39%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР