Всеки трети сладолед във фунийка или чашка е замърсен с

...
Всеки трети сладолед във фунийка или чашка е замърсен с
Коментари Харесай

Нова опасност: Всеки трети сладолед с бактерии

Всеки трети сладолед във фунийка или чашка е нечист с ешерихия коли. Това откри проучване, направено по поръчка на „ Телеграф “, в Центъра по биология на храните.
За теста са взети общо 10 проби,
закупени от разнообразни павилиони и колички за продажба на леденото прелъщение на грамаж или на топки от разнообразни места в столицата. Той е единствено в насипно положение, защото при него има по-голяма възможност да има външно замърсяване, до момента в който в авансово пакетирания то е съвсем невероятно, разяснява доктор Сергей Иванов, който направи проучването.
За задачата на проучването на 4 юли
тази година са закупени 10 сладоледа, като всеки един е подложен в безплоден плик и по-късно в хладилна чанта. След като пробите са набавени посредством тампони за проби, са сложени в разтвор, в който престояват 48 часа.
Наличие на коли форми е открито
при 7 от сладоледите, което е знак за някакво замърсяване, само че не е рисково, изясни Иванов. И добави, че още веднъж има значителен брой сладоледи, в които е открита и бактерията ешерихия коли. За съпоставяне при проучването предишното лято, когато бяха тествани 11 проби, бе открито, че 5 от сладоледите са с ешерихия коли. Това усъвършенстване на резултата евентуално се дължи на по-стриктна хигиена от страна на търговците, уточни Иванов.
Той добави, че се надява, че
изявленията от тези проучвания на сладоледа са оказали позитивно въздействие за по-стриктен надзор на продаващите леденото прелъщение.

Причинител на замърсяването на сладоледа главно е неприятна хигиена на личния състав. Ешерихия коли се назовава още и фекална бактерия.
Могат да се появяват в продуктите,
които са били по някакъв метод обработвани от хора с мръсни ръце. За това би било добре търговците на сладолед да го сипват на клиентите с ръкавици, които да се дезинфекцират за всеки клиент.
При покупката на сладоледа
за проучване единствено на едно място продавачът беше с ръкавици, а на останалите – не. Другият проблем, който постоянно е извършител на замърсяване, е потреблението на една-единствена лъжица за сипване. Оказва се, че към момента има търговци, които не се отхвърлят от обичания черпак за топка сладолед, който, откакто се сервира подобен с усет на ванилия, се потапя в буркан, с цел да се измие, и се слага топка с какаов усет.
За да се отстрани тази опция
за замърсяване, е належащо за всеки тип сладолед да има обособена лъжица, с която единствено се слага в кофичката или фунийката, а през останалото време се съхранява в хладилната витрина.

Също по този начин фунийките, купичките и лъжичките, с които се продава сладоледът, би трябвало да се съхраняват на закрито или авансово опаковани, тъй като от външната среда
също може да се замърсят.
Поставянето на лъжичките за консумация на сладоледа в чашка върху количката води до замърсяване, защото всеки бърка и си взима, което не е хигиенично.

Оказва се, че от изследваните сладоледи най-рискови са тези, купени от места, където не употребяват обособени лъжици.
Уличните колички по централните улици
и парковете, от които нормално доста хора си купуват, са рискови, защото там няма течаща вода и опцията за стерилизация е лимитирана.

Съветът на доктор Иванов към търговците е да употребяват разнообразни лъжици за всеки сладолед, като ги съхраняват на студено. Ръкавици и дезинфектант също са целесъобразни
при продажбите навън.
Потребителите е добре да наблюдават дали продавачът съблюдава тези и условия и се старае да поддържа добра хигиена на количката и приборите, с които работи.

Причината на пазара да се продава нечист с бактерии сладолед е нелоялната конкуренция. Това разяснява Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията и производител на сладолед.

Защото ние като производител влагаме, което оскъпява нашия артикул, а други не го вършат. Това е нелоялна конкуренция или спестени пари от производителя.

Това води до замърсяване с бактерии. Там, където е намерено съществуване на ешерихия коли, явно има проблем в един от процесите, уточни Алибегов.

В същото време цената е сходна с този, при които са спазени всички условия, а от време на време е и по-висока и надлежно облагата е доста по-голяма и основава нелоялна конкуренция. Другият вид е да продава по-евтино, което обаче производителите, които съблюдават всички правила, не могат да си разрешат, другите са ги икономисали. За да няма такива производители, би трябвало да има надзор. Друг проблем е заплащането на налозите и неосигуряването на личния състав на действителните заплати. Така той продава по-евтино, тъй като този не заплаща налог. В единия случай е ощетена страната от налози, а в другия има опасности за здравето на индивида. Затова там, където е открита бактерията, страната би трябвало да ги затвори.

Стомашен дискомфорт предизвиква бактерията ешерихия коли. Така, в случай че има болки и диария след потреблението на сладолед, една от опциите е да е бил нечист, изясни експертът.

Бактерията е извънредно устойчива във външна среда, като може да живее над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да докара до дехидратация, токсикоза, сепсис. Последното е симптом за отравяне на кръвта с бактерията и води до висока температура, промени в дихателната и сърдечносъдовата система. Пациентът е с заплаха за живота заради разпространяване на патогенния извършител в кръвта и в случай че не бъде навреме настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици, последствията могат да бъдат съдбовни.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР