Всеки трети от висшите командири на руската армия влиза в

...
Всеки трети от висшите командири на руската армия влиза в
Коментари Харесай

На кого е майка Родината – пътеводител по войната в Украйна -

Всеки трети от висшите командири на съветската войска влиза в Украйна като дебитор с неизплатени сметки за жилище, ток, вода, газ или прехрана на дете. Всеки пети военачалник или полковник, участващ във войната в Украйна е бил подвеждан под административна отговорност, един от тях в това число за благосклонност към деянията на корупция измежду подчинените. Всеки пети е глобяван от КАТ, а всеки шести не си е платил санкцията в точния момент. Сред военнослужещите има такива, които са с отнети книжки за ръководство на МПС след приложимост на алкохол или провокирана злополука. Неудачници, мъже, неплащи издръжки, бандити, авантюристи и печалбари – това са бойците, които се борят в редиците на съветската войска „ За Родину “ под знамената на „ Родина Мать “. Данните не са на статистиката или пропагандата на Украйна, а са резултат от внушително без значение следствие, направено от съветски публицисти, обединени в проверяващата мрежа „ Проект “.

Благодарение „ Проект “ през днешния ден знаем всички формирования на съветската войска, които вземат присъединяване в нахлуването в Украйна. Знаем и имената на всички висши съветски командири – от съветското министерство на защитата и Генералния щаб до всички полкове, взели участие във войната. Анализът на биографиите на тези офицери и положението на военните елементи, които командват, разрешава да се разберем за какво войната в Украйна е такава злополука за Москва. Разследването на съветските журналистки Юлия Балахонова и Екатерина Резникова е озаглавено „ Кому мать Родина “ (На кого е майка Родината) – Пътеводител по украинската война.

Над 160 души управляват съветската експанзия против Украйна – от висши офицери на Министерството на защитата до командири на полкове. Списъкът на части и формирования на съветската войска и флот, участващи в експанзията против Украйна, е формиран въз основа на репортажи от украински и съветски медии, телеграм канали, изявления в обществените мрежи и изявленията на пленени военнослужещи, тествани от " Проект ". Споменаванията в тях военни елементи и формирования са тествани в други източници.

Как го направихме?

Анализът взе поради огромни формирования – военни окръзи, армии, дивизии, бригади и полкове от разнообразни родове войски. Имената и званията на командирите на тези елементи, както и детайлности за биографиите им, са събрани от открити източници - известия в медиите, прессъобщения на Министерството на защитата и други Посочените в текста командири са управлявали съответните елементи в последните години преди войната. Невъзможно е да се разбере дали директно преди началото или по време на акцията в Украйна заради засилената непосредственост на Министерството на защитата са напуснали постовете си. Информация за приходите, имуществото, отговорностите и санкциите на командирите е получена от заявления на Министерството на защитата и държавни бази данни, оценени от " Проект ".

С много кръв по непозната територия

От първата минута на войната в Украйна съветските управляващи я нарекоха „ специфична военна интервенция за демилитаризация и денацификация “, както я формулира президентът Владимир Путин, когато прочете решението за навлизане сутринта на 24 февруари. По прилика с военните интервенции в Северен Кавказ и Сирия тази дефиниция на Путин се възприема като ефикасна и, по опция, краткосрочна атака, осъществена от стеснен контингент от професионални, добре подготвени формирования. За да не се изкушават съветските жители да назовават всичко, което се случва, война, управляващите небрежно вкараха наказателна отговорност.

Само че, това е точно война. Ясно го демонстрира количеството и качеството на войските, участващи в експанзията.

Според данните, проучени от " Проект ", в интервенцията вземат участие всички елементи на съветските въоръжени сили, способни да преминат в нахлуване: това са всички сухопътни армии, налични в страната - 11 общовойскови и една танкова, всички настъпателни сили на ВДВ, всички съществуващи разследващи формирования, морски пехотинци на четирите флота, самоходна артилерия, бомбардировачи, щурмови самолети и и изтребител. Географията на непрекъснатата им дислокация е от Калининград до Камчатка, от Мурманск до Дагестан.

Какви сили вземат участие във войната

Моторизирани, артилерийски и зенитни елементи на всички 12 армии на Русия и обособена танкова дивизия;

Всички настъпателни сили на ВДВ: пет десантно-десантни елементи, две въздушно-десантни дивизии и една бригада на специфичните сили;

Шест разследващи бригади на Генералния щаб;

Морска пехота на всичките четири флота и надводни кораби на Черноморския флот на Русия;

Изтребителни, щурмови и бомбардировачни полкове на съветските въздушно-космически сили и морска авиация;
полицията и Националната армия.

Размерът на съветската войска е към 900 хиляди души, преди нашествието евентуално минимум 20% от са били съсредоточени покрай границите на Украйна..

Останалите боеспособни формирования на сухопътните войски са ситуирани наоколо до западните граници заради допустима борба с НАТО. Дори 15-та Александрийска мотострелкова бригада от село Рошински, Самарска област, е изпратена да превземе Украйна. Тази бригада е единственото мироопазващо формирование в страната, което Русия може да изпрати за разрешаване на интернационалните спорове под егидата на Организация на обединените нации.

Цялата тази голяма войска се концентрира в четири посоки



Частите и формированията, взели участие в нашествието, имат впечатляващ военен опит, както наподобява. Воювали са в Чечения, Грузия, Сирия, анексирали са Крим през 2014 година и са помагали на сепаратистите в Донбас. Но професионализмът на частите не зависи от историята, а от опита на персоналния състав. Тук не всичко е толкоз просто - в случай че се съди по многочислени свидетелства, в частите е имало наборници или военнослужещи, които одеве са били подписали контракт.

Не е изненадващо, че загубите в първите дни на войната са доста огромни.

Със отговорности към Родината

Мащабът на грабежите в териториите, окупирани от съветската войска, беше голям - в каналите на Telegram бяха оповестени десетки фотоси и видеоклипове, където в разрушена съветска военна техника се откриват предмети, които не са свързани с муниции. Отстъпвайки, бойците влачат със себе си освен откраднати бижута и домашен уреди, само че и износени обувки, играчки и даже употребявани тоалетни чинии. Плячката се изпраща вкъщи от транспортни компании от съветска или беларуска територия.



Това събитие може да се изясни и от социално-икономическа позиция. Във войната вземат участие хора от най-бедните региони на Русия. Тяхната заплата може да е по-висока от междинната за района, само че е малко евентуално да надвиши 50 000 рубли на месец.

Както сподели нашето изследване, офицерите-агресори получават повече от бойците, само че даже командирите на армии и флоти, командири на дивизии и бригади, които попаднаха в нашата извадка, живеят в пъти по-скромно от тези, които са ги изпратили на война.

Средният приход на офицер, в този момент пълководец на сухопътната войска, през 2019 година беше към 270 хиляди рубли на месец. За съпоставяне, заместник-министърът на защитата Сергей Шойгу е изкарвал (само официално) през същия интервал приблизително 1,2 милиона рубли на месец, а офицерите от Генералния щаб, директно отговарящи за съветската войска и флот, печелеха приблизително 300 000 рубли, като се изключи главата на Генералния щаб Валерий Герасимов, който е заявил за 2019 година 33 милиона рубли приход. Измеримо с това на служителите от МО заплащане са получавали единствено командирите на военните окръзи и типовете войски – ок. 900 хиляди рубли месечно.



Трима генерали от общо 12 командири на сухопътните армии не имат никакъв неподвижен парцел - живеят в служебни жилища. Останалите имат по един или два дребни жилището и единствено командирът на 1-ва танкова войска Сергей Кисел разгласи апартамент с повърхност от повече от 100 кв. м и три имота с обща повърхност 48,5 дка. Съпругите на армейските командири също печелят доста непретенциозно: приблизително 21 хиляди на месец.

Командирите на дивизии и бригади на сухопътните, въздушните и военноморските сили са изкарвали приблизително 160 хиляди рубли на месец. Командирите на дивизии и бригади също нямат доста имущество: най-много един или два дребни жилището, някои имат аграрен парцел.

Дивизиите и бригадите в съветската войска се командват основно от полковници. Средната заплата на офицер със същото звание, да вземем за пример, в Германия е 3 пъти по-висока от тази в Русия.

Изненадващо, само че при всеки трети върховен пълководец на съветската войска напредва към Украйна, " Проект " откри задължения, в това число за жилищно-комунални услуги и прехрана на дете.

Всеки пети от нашата извадка е привличан към административна отговорност, в това число един за отвращение за битка с корупцията измежду подчинените. През 2020 година съдът осъди полковник Игор Коледа, пълководец на 30-та мотострелкова бригада от 2-ра общовойскова войска на санкция поради отвод да се съобрази с прокуратурата и да уволни подкупен офицер. Самият Коледа е посочен в държавните бази данни като неточен дебитор на прехрана. Неговата част е измежду настъпващите към Харков.

Всеки пети в нашата извадка е с санкции от КАТ, а всеки шести не ги е платил в точния момент. Сред чиновниците има и такива, които са били с отнета брошура поради шофиране в нетрезво положение или предизвикателство на злополука.

Тези хора са цветът на актуалната съветска войска. Мъжете са на върха на силите си, опитни и относително добре образовани. Всички те са с висше обучение. 40 % от командирите, с изключение на образованието, което са получили по специалността си, са се обучавали в Общовойсковата академия на въоръжените сили, Военноморската или Военновъздушната академия и Академията на Генералния щаб. Тогава какво да кажем за социално-икономическото състояние на техните подчинени, елементарни бойци от съветската войска.

Изучени и съумели при Путин

Какво знаем за командирите на съветската войска, които са наредили нахлуването в Украйна, въз основа на разбора на биографиите на командирите на армии и окръзи, командирите на дивизии, бригади и полкове.

Средна възраст

- Командири на военни окръжия - 55 години

- Командир на войски – 60,5 години

- Командир на армиите - 49,5г

- Командири на дивизии - 46,5г

- Командири на бригади - 43,5г

Образование

- Висше – 100%

- Обучение в академиите на въоръжените сили на Руската федерация и Академията на Генералния щаб — минимум 40%

Боен опит

Реален военен опит - 23% (39 души), от които:

- в Първата чеченска война - 6 души

- във Втората чеченска война - 13 души

- в спора в Грузия през 2008 година - 5 души

- в интервенцията в Сирия - 26 души

- в спора в Донбас - 6 души

Бият своите и непознатите

В края на март, след пет седмици на несполучливи опити за завладяване на столицата на Украйна, съветските войски започнаха да се изтеглят от Киев, оставяйки страшни свидетелства за улични боеве и убийства без съд и присъда. Разрушени къщи, опожарени коли и десетки трупове на цивилни, убити от упор, лежаха тъкмо по улиците. Жени и малолетни са били подлагани на изнасилвания.

Жестокостта наподобява невиждана, защото кремълската пропаганда изхаби години в основаването на облика на съветската войска като „ учтиви хора “ (вежливые люди). Но в случай че проучите биографиите на висшите офицери и историята на поверените им елементи, излиза наяве, че бойците има от кого да вземат образец.



Труповете на мирни поданици в Буча. Снимка: kmu.gov.uа

Символ на жестокостите на съветските военни стана киевското предградие Буча, фотоси на раздраните тела на цивилни, направени там, се появиха при започване на април на кориците на международните медии. Между другото, в Буча е дислоцирана 64-та обособена мотострелкова бригада на 35-та общовойскова войска. Тази бойна единица е дислоцирана в село Княз-Волконское в Хабаровска територия и е добре позната на локалното население: позивната й - " Млечник " - се е трансформирала в нарицателно в Хабаровск.

Сред наборниците " Млечник " се счита за адско място. Родители на бойци, които са служили в 64-та бригада през 2017-2019 година описват, че в поделението хранят неприятно, в казармата е студено, раздаваните униформи са остарели и не подхождат по мярка. „ Пред някои инспекции, по някакви аргументи, част от войниците биват укривани в банята, гората и други места. Може би не желаят да плашат проверяващите с външния тип на бойците, защото във връзка с униформата, шапките и физическото положение има доста да се желае. “ - споделя майката на един от наборниците.

Полевите учения се организират два пъти годишно на полигон, където няма обикновени условия за живот. През зимата и лятото бойците живеят в палатки, мият се в яма в земята и отново там перат бельото си. По тази причина новобранците постоянно се разболяват, само че в бригадата здравно звено няма. Войниците ги лекува хигиеничен инструктор с най-примитивни лекарства от рода на парацетамола.



Клетва на новобранците в " Млечник ". Снимка: voinskayachast.net

Най-страшното в „ Млечник “ са побоите и рекетът. В него вземат участие както самите наборници, по този начин и офицерите. Военнослужещи от националните републики се групират в банди и са същински призрачен сън за останалите: прибират им парите, банковите карти, мобилните телефони. През 2019 година наборник от „ Млечник “ беше наказан на 1,5 години затвор за тормоз над съслужащ и рекет.

Старшите по звание освен не стопират подчинените си, само че и самите те се включват в издевателството. През февруари 2022 година старши офицер и сержант пребили шестима редови войници. Пияни старши сержант проверявал номерата на нощните шкафчета и чехлите на бойците, а тези, у които не съвпадали, ги биел с сопа. Един от наборниците помолил старшината да спре сержанта, само че вместо да го направи, и той се включил към изтезанията.

Поради обстоятелството, че наборниците няма на кого да се оплачат, те се пробват да избягат от поделението или да ги си уредят освидетелстване като негодни за военна работа по здравословни аргументи - по тази причина ядат хлор или гълтат игли. Понякога бойците стигат до крайни ограничения. През 2014 година наборникът Алексей Снакин се самоубил, откакто командирът му майор Николай Чабанов го биел с дръжката на метла, карал го да върви дни наред с бронежилетка и противогаз, а малко преди гибелта му рекетирал съвсем бандитски Алексей, като му наредил да му купи нов компютър. В съда Чабанов първо получи условна присъда и едвам след намесата на правозащитни организации майорът получи 3,5 години затвор с отнемане от право да заема управителни длъжности за период от две години.



Алексей Снакин. Снимка: " Проект "

Военнослужещите от " Млечник " демонстрират свирепост освен към сътрудниците си. През 2015 година в гарнизона в Княз-Волконски група военнослужещи пребили до гибел инцидентен граждански минувач. Свидетел бил готвачът на поделението, който минавал и се застъпил за потърпевшия. Опитал се да извика помощ, само че побойниците се нахвърлили и на него. „ Свързах се с дежурния. Излезе старшият офицер, военната полиция беше тук, пред тях ме биха “, описа той по-късно пред кореспонденти. В резултат готвачът стрелял по един от нападателите с травматично оръжие, опитал се да завлече бития жител в кола, където той умрял преди идването на лекарите.

Хабаровският край е на трето място в Русия по брой на присъдите, произнесени по каузи за неуставни връзки в армията. На второ място е - Приморският край, където има едно място, което назовават " мъртвешко " - село Сергеевка. Там е ситуирана 127-а мотострелкова дивизия от 5-та общовойскова войска, която също води война на киевското направление.

През 2018 година 20-годишният контрактуван войник Роман Сапьогин избяга от частта си в Сергеевка. Разказа за тормоз, побои и рекет от страна на сътрудниците му по оръжие от Кавказ:

„ Прибират телефони, банкови карти. Последната капка беше епизодът, когато сержант принуди редови войник да мие тоалетната с голи ръце и го наби грубо поради това, че отхвърли. Миналата година в нашето поделение един караул се простреля през нощта, други двама военнослужещи ги прегази „ Урал “, напряко на полигона, трети боец се обеси. “ - каза той.

През 2017 година в поделението се сбили военнослужещи от Якутия и Дагестан. След като видеото от сбиването попаднало в мрежата, в гарнизона трябвало да пристигна инспекция от Москва. Подбудителите на багра били уволнени у дома два дни преди края на службата им, а останалите военнослужещи били предизвестени: „ Никой нищо не е видял, може и да са се сбили двамата, това е всичко. “

Понякога в селото се случват странни неща. През септември 2018 година покрай поделението в Сергеевка е открит мъртвец във военна униформа без глава. Година по-рано в прилежащия Усурийск, където са дислоцирани и елементи на 127-а дивизия, е намерено друго обезглавено тяло - оказало се, че това е майорът от артилерията Андрей Головлев, липсващ през лятото на същата година.

Хабаровск, Сергеевка и Усурийск са местата, от които най-често бягат наборници и договорни бойци в Русия. Но преди всичко в Руската федерация по брой случаи на противоуставни връзки е Московската област, където, наред с други формирования, е ситуирана 1-ва гвардейска танкова войска. В елементи от армията в Наро-Фоминск и село Калининец непрестанно биват регистрирани случаи на побои, изнудване и нестимулирана свирепост. И там умират бойци - в спокойно време, изпълнявайки заповедите на своите командири.

През февруари 2017 година на Иля Горбунов, наборник от 4-та Кантемировска танкова дивизия на 1-ва танкова войска, му е било подредено на танковия полигон да изпревари танк с развалени вериги и спирачки. На стеснен мост танкът се преобърнал, паднал в реката и потопен. Загинал и боецът, който не е имал допуск за ръководство на бойна машина. На процеса директният пълководец на Горбунов, старши лейтенант Олег Леонтиев, споделил, че заслужава състрадание, защото е взел участие във военна интервенция на територията на „ прилежаща страна “ - по това време дивизията скрито се бие в Донбас. Съдът осъди служителя на три години затвор условно с две години изпитателен период.

Общо от 2016 година до септември 2020 година в Русия първоинстанционните съдилища са разгледали 1268 каузи за неуставни връзки в армията. Други 292 наказателни каузи са по текстове от наказателния кодекс за „ насилствени дейности против началника ” и „ засегнатост на военнослужещ ”. Почти една трета от делата са били прекратени: съдът оценил престъпленията като леки, а подсъдимите са платили компенсации и са се разминали с санкции.

И това са единствено случаите, които са стигнали до съда. В последна сметка всевъзможни произшествия в армията се крият деликатно. Такива образци също демонстрират кой дава отговор директно за войната в Украйна. През 2015 година полковник Евгений Дорошенко е съден за това, че не е оказал помощ на собствен зависещ. Негов сержант се напил и се почувствал зле, само че командирът на поделението не му разрешил да извика доктор, тъй като желал да „ избегне настъпването на отрицателни последствия за него под формата на дисциплинарно наказване “, обяви първоинстанционният съд при произнасянето на присъдата. Сержантът умря, а Дорошенко първо получи четири години затвор с отнемане от право да заема длъжности в армията, само че при обжалването беше освободен от отговорност заради приключване на отминалостта. Сега същият Дорошенко командва 47-ма гвардейска дивизия на 1-ва танкова войска, която настъпваше към Харков.

" Няма да отдадат своята обичана "

Александър Лукашенко произнесе тази фраза през август 2020 година Под „ обичана “ той имаше поради Беларус, страна, на която той е отпред от 26 години. Фразата може да се трансформира в знак на тоталитарна грубост: това лято стотици беларуси, които спокойно стачкуваха против резултатите от президентските избори в Минск и други градове, бяха задържани, измъчвани, получиха наказателни присъди или бяха принудени да избягат от страната. Тоест хората бяха осъдени поради това, че се борят за бъдещето на личната си страна. Сега тъкмо същата свирепост към цивилните показват съветските командири, родени и израснали на територията на модерна Украйна.

Всеки осми офицер в нашия лист е обвързван с Украйна

Николай Гостев , пълководец на 4-та войска на Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана, е роден в село в Сумска област. Сега неговите самолети и хеликоптери вземат участие във войната.
Командирът на 6-та Военновъздушни сили от Ленинградска област Олег Маковецки също е роден в Украйна, в град Чугуев в Харковска област. Прокуратурата на Украйна счита, че точно той е дал заповедта за бомбардиране на Харков.

Генерал-лейтенант Михаил Зуско командва 58-ма общовойскова войска, настъпваща от Крим към Николаев. Той е роден в многодетно семейство във Волин, само че стартира да се бие против украинци още през 2014 година в Донбас. Зуско е считан за военнопрестъпник в Украйна, дружно с други офицери, взели участие в интервенцията за завладяване на Крим или военните интервенции в Донбас. Той и още девет души от нашия лист бяха оповестени за търсене от Украйна за финансиране на тероризъм и отприщване на нападателна война преди 24 февруари 2022 година

Полковник Вадим Панков е роден в Беларус, само че отпътува да учи в Украйна - в Киевското висше общовойсково командно учебно заведение „ М. В. Фрунзе “. След като приключва гимназия през 1992 година, той става пълководец на една от частите на украинската войска. И, несъмнено, е положил военна клетва към народа на Украйна, обещавайки в никакъв случай да не го съобщи. Панков не удържа на офицерската си дума - стана пълководец на 45-та обособена бригада на специфичните сили на съветската войска, участваща в украинската акция.

* * *

Най-малко 20 командири на съветската инвазия, които идентифицирахме, към средата на май към този момент са починали. Животът на четирима от починалите е приключил там, където са родени - в Украйна.

Редактор: Роман Баданин

Проверка на обстоятелствата: Катя Аренина

war-proekt.media

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР