Всеки трети, който е изкарал COVID-19, e диагностициран с неврологично

...
Всеки трети, който е изкарал COVID-19, e диагностициран с неврологично
Коментари Харесай

Всеки трети, преболедувал COVID-19, има неврологични или психични проблеми

Всеки трети, който е изкарал COVID-19, e диагностициран с неврологично или психологично заболяване до шест месеца по-късно. Това сочи най-голямото проучване по тематиката, оповестено досега. Учените, взели участие в него, предизвестяват, че пандемията може да докара до вълна от неврологични и психологични проблеми.

Авторите на проучването, оповестено в сряда в the Lancet Psychiatry, потвърждават, че COVID-19 пациентите са доста по-уязвими от развиването на мозъчни положения, в сравнение с тези, страдащи от други инфекции на респираторния тракт.

Специалистите доближават до това умозаключение, откакто преглеждат медицинските данни на над 230 000 пациенти от Съединени американски щати, които са се възстановили от COVID-19. Те откриват, че 34 % от тях са били диагностицирани с неврологично или психологично заболяване не повече от половин година по-късно.

Най-често срещаните положения са тревога (17 % от пациентите) и разстройства на настроението (14 процента).

За 13 % от хората това е първият път, в който са диагностицирани с сходен вид проблем, обвързван с душевното здраве.

Случаите на неврологични болести, като мозъчен кръвоизлив (0,6 процента), инсулт (2,1 процента) и деменция (0,7 процента) са като цяло по-малко от тези на психологичните болести, само че рискът от мозъчни проблеми като цяло е по-висок при пациенти, преболедували COVID-19 по-тежко.

Авторите изследват данните на над 100 000 пациенти, диагностицирани с грип, и на над 236 000 души с зараза на респираторния тракт. Те откриват, че като цяло рискът човек, изкарал COVID-19, да бъде диагностициран с неврологично или психологично заболяване, е 44 % по-висок в сравнение с при хората, преболедували грип, и 14 % по-висок от тези, прекарали различен вид зараза на респираторния тракт.

Водещият създател на изследването Пол Харисън от Оксфордския университет декларира, че въпреки и самостоятелният риск от неврологично и психологично заболяване вследствие от COVID-19 да е дребен, цялостният резултат върху световното население ще е забележителен. „ Много от тези положения са хронични “, добавя той.

Изследването не е съумяло да посочи обвързваните биологични или психологични механизми. Затова е належащо то да бъде продължено незабавно.

Миналата година същият екип учени откри, че 20 % от оживелите от COVID-19 получават психиатрична диагноза до три месеца.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР