Всеки топ-мениджър във всеки борд на директори трябва да знае

...
Всеки топ-мениджър във всеки борд на директори трябва да знае
Коментари Харесай

2/3 от топ-шефовете не знаят достатъчно за киберустойчивостта


Всеки топ-мениджър във всеки ръб на шефове би трябвало да знае по какъв начин да се оправя с кибер-рисковете, само че над половината не са готови за това (снимка: CC0 Public Domain)

Бяхме очевидци на ускорено нахлуване на технологиите в бизнеса по време и след пандемията. Но през днешния ден съвсем две трети от членовете на топ-мениджмънта нямат уместно образование по кибер-устойчивост. Това може да коства доста на организациите, които ръководят – като се стартира от доверието на клиентите и имиджа и се стигне до налагането на солените финансови санкции.

Топ-ръководителите на организациите по света не са добре подготвени за реализиране на приемливо равнище на кибер-устойчивост, съгласно нов разбор, формиран от Bob Semple, Board Intelligence и The Corporate Governance Institute. Докладът показва угриженост по отношение на неналичието на поддръжка, която членовете на бордовете са получили в тази значима област, през последните 12 месеца.

Проучването е извършено сред май и юли 2023 година, като са обхванати над 250 участници. Те включват ръководители на бордовете на шефовете, изпълнителни шефове и други топ-мениджъри; обхванати са общественият и частният бранш, държавни организации и благотворителни организации.

Потенциалните вреди

Темпото на софтуерното развиване кара хората в някои заседателни зали да изпитват същински усложнения, изяснява Дейвид У. Дъфи, основен изпълнителен шеф и съосновател на Института за корпоративно ръководство. Ала евентуалните последствия от неналичието на съответно образование на членовете на борда в тази сериозна област може да костват доста.

„ Кибер-престъпността може да унищожи финансовата непоклатимост на компанията, идентичността на марката и пазарната стойност. Освен това слага в риск доверието на клиентите, заплашва с отрицателна гласност и тежки правни последствия “, се споделя в отчета. С две думи, всичко приказва за дълготрайни вреди, в случай че фирмите не са добре готови. Но какво значи да са добре готови?
още по темата
„ Като се имат поради огромните отрицателни последствия, явно е, че всеки ръб на шефове би трябвало да знае по какъв начин да се оправя с кибер-рисковете. Този нов предмет на активност е значителен аспект от ефикасното корпоративно ръководство “, акцентират анализаторите.

Според изследването, смисъла на кибер-устойчивостта нараства във всички браншове, само че 60% от членовете на борда са изостанали тъкмо в това отношение. „ Притеснително е, че две трети от членовете на бордовете не са получили задоволително образование за киберустойчивост през последната година “, предизвести Дъфи.

Има ли излаз?

Решението, съгласно отчета, е всички бордове на шефове да бъдат подготвени за защитни ограничения за своите корпоративни системи. Това може да включва провеждането на постоянни стратегии за образование и повишение на осведомеността, образоване на членовете на борда по отношение на евентуалните опасности, в съгласие въвеждане на постоянни политики и процедури, които постоянно се преглеждат и актуализират. В последна сметка членовете на всеки ръб на шефове би трябвало са наясно, че носят отговорност за всевъзможни пробиви в кибер-сигурността.

Като част от ограниченията за понижаване на риска е желателно шефовете да употребяват предпазен портал за фирмените си връзки и взаимни действия. Според проучването, четвърт от шефовете са недоволни от метода на потребление на аудио- и видео-комуникационни технологии в управителната си активност.

Изглежда, че висшите мениджъри се нуждаят от и желаят по-добри принадлежности за работа, разсъждава Меган Пантелидес, изпълнителен шеф по проучванията в Board Intelligence. „ Това, което излиза наяве от проучването, е, че шефовете се нуждаят от по-добри принадлежности за работата – без значение дали това е информация с по-високо качество, по-сигурни принадлежности за съдействие, по-надеждни  решения за хибридни срещи или по-редовно образование. “

На фона на световната кибер-престъпност висшите ръководители би трябвало да са  наясно от рисковете от бездействието във връзка с кибер-устойчивостта, заключава отчетът. В същото време те не са задоволително наясно и по отношение на опциите, които нововъзникващите технологии дават. Това е още една причина да се мисли за образование и подготовка на екипа във всяка заседателна зала.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР