Всеки служител, който извършва трудовата си дейност от вкъщи, има

...
Всеки служител, който извършва трудовата си дейност от вкъщи, има
Коментари Харесай

Гълъб Донев: При хоум офис работодателите да осигурят техника

Всеки чиновник, който прави трудовата си активност от у дома, има право да се откъсне от работната си среда, т.е. отвън работното си време, несъмнено по контракт. Да не се занимава с действия или връзки, касаещи работата му. Това съобщи в Народното събрание министърът на труда и обществената политика, Гълъб Донев.

Той отговори на поставените въпроси от Благовест Кирилов. Донев уточни, че всеки шеф е задължен да обезпечи, на чиновниците си, които работят хоум офис, консумативи, техника и поддръжката й. Допълни, че без значение, че работим от вкъщи си е посочено в кодекса на труда, че имаме право на почивки и съблюдаване на работното време заложено в контракта ни.

За гарантиране спазването на правата на работещите от разстояние се правят инспекции от страна на Главна ревизия по труда (ГИТ). По данни от инспекцията, за интервала от началото на 2020 година до август 2021 година, са подадени единствено 6 сигнала за нарушаване на трудовите права на рабощи хоум офис. Те най-често са били свързани с неспазване на условията за нужната техника, на работното време и неосигуряването на здравословни и безвредни условия на труд.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР