Всеки сезон тялото ни трябва да се приспособява към обграждащата

...
Всеки сезон тялото ни трябва да се приспособява към обграждащата
Коментари Харесай

4 полезни храни през зимата, съдържащи витамин D

Всеки сезон тялото ни би трябвало да се приспособява към обграждащата го среда. Зимата е изключително провокационен сезон, защото сме по-предразположени към вируси и настинки. Храните, съдържащи витамин D, са изключително значими за зимните месеци.

В последните години все по-голямо внимание се обръща на голямото значение за здравето на витамин D. Това не е изненадващо, имайки поради, че това хранително вещество е доста значимо за цялостното здраве.

Витамин D, прочут още като „ слънчевия витамин “, се образува в тялото по натурален метод, когато кожата е изложена на слънчеви лъчи. Среща се и в някои храни, които дружно с добавките се оказват съвсем единствения метод за набиране на витамин D през зимата.

През зимните месеци ултравиолетовите лъчи съществено липсват, а и човек е податлив да прекарва по-голяма част от времето си вътре, което прави още по-трудно за тялото да си набави витамин D.

Ограниченото излагане на слънчева светлина може да докара до по-ниски равнища на деен витамин D, който е доста значим за мощната имунна система. Ето за какво през студените месеци от годината е значимо да приемате повече храни, съдържащи витамин D:

 Добави изложение
Мазни риби
Мазните риби като сьомга, риба звук, скумрия и сардина са доста положителни източници на витамин D. Риба меч и скаридите също са разновидности. През зимата консумирайте два пъти седмично мазна риба, с цел да си набавяте освен потребни омега-3 мастни киселини, само че и витамин D.
Гъби
Още една потребни храна през зимата – гъбите. Гъбите са превъзходен вид за източник на витамин D и то напълно растителен. Гъбите майтаке съдържат огромно количество витамин D.
Яйца и сирене
В яйцата и сиренето също има витамин D, въпреки и в по-малки количества (освен в случай че не са обогатени). Дори и съдържащи по-малко витамин D, яйцата и сиренето са храни, които елементарно могат да се употребяват постоянно и да се съчетават с други потребни артикули.
Обогатени храни
Някои „ естествени “ храни също са обогатени с витамин D. Млякото е една от тях – с цел да сте сигурни обаче, най-добре проверете етикета на определения тип. Растително мляко, зърнени храни и кисело мляко са още няколко храни, които могат да бъдат обогатени с витамин D.

Прочетете още:
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР