Всеки се е докосвал до гнева на копривата и е

...
Всеки се е докосвал до гнева на копривата и е
Коментари Харесай

Копривата - зарежда ни с енергия, лекува и вталява

Всеки се е докосвал до гнева на копривата и е усещал нейното ужилване. Ако изключим тази тягост обаче, билката е едно доста потребно растение, което лекува, оказва помощ за общото положение на организма и е постоянно употребена в кулинарията. Копривата може да се приема под формата на чай, чорба или друго ядене. В Непал да вземем за пример употребяват яхния с коприва и сирене.
Добре познатата ни коприва (Urtica dioica) се употребява като богат хранителен източник на антиоксиданти, витамини и минерали. Не на вятъра тя е в топ 10 на супер храните. Лекува болести като анемия, подагра, екземи и артрит. Билката пораства свободно в природата, налична е и безвъзмездна, когато си я наберем.
От коприва може да си извършите прелестна и извънредно питателна салата. Притежава високата централизация на хранителни субстанции и се асимилира елементарно под формата на тонизиращ чай, кондензиран с енергизиращи съставки и неповторими растителни детайли. Ще останете сюрпризирани с какъв брой сила ще се заредите, в случай че си извършите пречистване с младите леторасли. Сутрин на гладно, половин час преди закуска, се изпива една чаена чаша чай от коприва и денем още две чаши, като се одобряват на дребни глътки. Задължително без захар и подсладители.
Концентрираният чай или леко попарените листа от коприва са също храна, богата на протеини и доста потребна за лекуване след приемане на контузии от пострадвания или след интервенция. Листата на копривата успокояват възпаления, артрити и болки в ставите.
Днес копривата е постоянно използвана измежду актуалните практикуващи билкари за лечението на болести на пикочната система, сенна хрема и също по този начин оказва помощ и при доброкачествено увеличаване на простатата, както и за понижаване на признаците, свързани с менопаузата.
Чай от коприва оказва помощ доста при пясък в бъбреците и пикочния мехур. Също по този начин отстранява екземи от всевъзможен тип. Копривата е най-хубавото ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И тъй като тя въздейства добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва понижава наличието на захар в кръвта. Той лекува също по този начин болести и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И защото наред с това той подтиква и ходенето по огромна потребност, се предлага изключително при пролетно разтоварване (детоксикация).
В националната медицина чаят от коприва се предлага като продължаващо седмици лекуване при болки в черния дроб и жлъчката, болести на далака, та дори и тумори на далака, при формиране на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни конвулсии и язви, чревни язви и белодробни болести. За да се извлекат потребните субстанции, чаят единствено се запарва. Чай от коприва се пие цялата година - всеки ден по една чаша - за профилактика.
Копривата оказва помощ отлично и при вирусни болести и бактериални инфекции.
Отвара от коприва въздейства доста добре при косопад. Ако в продължение на три месеца си миете косата с копривена вода, ще установите по какъв начин косата ви стартира да се възвръща и да стопира косопада. Добре е през пролетта и наесен да се вършат профилактично няколко такива измивания на главата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР