Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите

...
Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите
Коментари Харесай

Шефът на “Подкрепа“: Двойни надници за първите 3 дни болнични!

Всеки път, когато работодателите оферират да не се заплащат първите три дни болнични, аз ще споделям: „ Те би трябвало да се заплащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи разноски за лекарства”. Това съобщи шефът на „ Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му, и двете оферти са равно отдалечени от съответното решение на казуса, обобщава Plovdiv Now. Но пък е неуместна концепцията на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ да се криминализира всеки болничен лист. „ Ако има машинация с подправени документи, то измамникът е този, който откликва и ги издава, а не който ги ползва”, безапелационен е Манолов.

Според данни на АИКБ, 50 млн. лева годишно се изплащат от бизнеса като компенсации за подправени болнични листове. Още 150 млн. лева се изплащат от Националния застрахователен институт. За последните три години у нас са открити повече от 10 000 нарушавания, свързани с издаването на подправени болнични.

Според АИКБ решение на казуса с подправените болнични би трябвало да се търси в това най-малко първите три дни от болничния да са за сметка на служащия, по образеца на редица европейски страни, в които не се заплащат от 1 до 7 дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР