„Всеки паметник е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът,

...
„Всеки паметник е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът,
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 144 години свобода! Да издигнем в душите си паметник за великата епопея на Освобождението

„ Всеки монумент е разрушим от времето. Неразрушим е единствено споменът, който живее в поколенията… Такъв незабележим монумент би трябвало да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението. А на падналите в битката да кажем: „ Спете умерено. Вашите завещания няма да бъдат забравени! “

С откъс от цар Борис III историкът Мария Карадечева уважи паметта на всички участници в 144-годишнината от Освобождението на Пловдив. Церемонията се състоя пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина.

Специалистът от Историческия музей на Пловдив описа увлекателно за паметните събития, предшествали посрещането на ген. Гурко и за значимата роля на кап. Бураго.

„ Сведенията за живота му са прекомерно нищожни. На надгробната му плоча в Тихвинското гробище в Санкт Петербург стои надпис- „ Александър Петрович Бураго – полковник. Роден на 4 март 1845 година в Харков, умрял на 9декември 1883г. на о.Мадейра. На скъпия ми мъж “. Потомствен дворянин,тойзавършва Николаевското военно-кавалерийско учебно заведение в Санкт Петербург и по време на Руско-турската война 1877/1878г влиза в състава на Западния отряд на ген. Гурко, бори се при боевете на Стара Загора. За смелостта и заслугите си за освобождението на Пловдив още на 27.02.1878 година е нараснал в чин полковник и получава медал „ Св.Георги “ 4 клас.След войната служи в Петербург и Одеса. Умира от туберкулоза едвам на 38 г.”, описа Карадечева.

Тя напомни, че освобождението на града е било извънредно комплицирано поради невъзможността да бъде обсаден от съветските войски, единственият мост за влизане в централната част на града е погубен, а от Трихълмието не стопират да обстрелват региона. Съдбата на Пловдив е сложена на карта и всички се притесняват да не се случи нещастието със запалването на Стара Загора. В борбата за спасяването на един от най-красивите градове на Ориента се включва и дипломацията.

„ На 15 януари ген. Гурко разпорежда избавителна разследваща задача на кап. Бураго. С ексадрон от 63 драгуни, към 23 часа той влиза в още препълнения с турски войски, черкези и башибозуци град, откъм квартал Мараша. Успява да превземе пощенската станция Мензилхане. Граждани водят капитана при гръцкия вицеконсул, който го уведомява за скупчването на турски войски към гарата. Заедно с въоръжените българи-православни и католици, Бураго се насочва натам и след къса престрелка,турските бойци се отдръпват от позициите си, а драгуните се втурват в офанзива. Пленяват петдесетина турци и овладяват станцията.

На 16 януари в щаба на ген.Гурко, който към този момент се намира в с.Костиево, идва делегат от Бураго.В записката до генерала той докладва-„ Имах мощна престрелка на стоманения път.Ранени и убити при мен няма.Вчера е отпътувал в 22.00 часа последният трен от Пловдив с два вагона.Турците отстъпват,или по правилно бягат пешком за Станимака. Телеграфният уред е високомерен от мене, хваната е кореспонденцията,която ползвам към сегашното “. Сутринта на 16 януари стартира строителството на краткотраен мост,по който минава съветската пехота,кавалерия и артилерия.

Ген. Гурко със своя щаб влиза в града на два големи сала.Посрещнат е тържествено с хоругви,хляб и сол, а в църквата „ Св.Богородица “ е отслужен признателен молебен.Над Пловдив изгрява свободата, а пътят на съветските войски към Одрин е открит”, описа още Карадечева.

В честването пред паметника на кап. Бураго се включиха регионалният шеф Йордан Иванов, ръководителят на Общински съвет Пловдив Александър Държиков, зам.-кметът Пламен Панов, кметът на " Централен " Георги Стаменов, депутати, общински съветници, политици, общественици и жители. Те сервираха цветя и венци.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР