Всеки от нас разхождайки се из тревата, тайно се е

...
Всеки от нас разхождайки се из тревата, тайно се е
Коментари Харесай

Защо четирилистната детелина носи късмет?



Всеки от нас разхождайки се из тревата, скрито се е заглеждал в земята, надявайки се да открие малко богатство – четирилистна детелина. Вярваме, че тя носи шанс, само че за какво това е по този начин, ни дават отговор от flashnews.bg.

От къде ли идва вярването, че детелината носи благополучие?

Всъщност в ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е употребявал детелината с цел да изясни на невярващите концепцията за триединството – по този начин както три листа порастват дружно в едно растение, по този начин и един Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и Светия Дух.

Детелината се е трансформирала и в национална емблема на Ирландия и обичаен знак за Деня на Свети Патрик (17 март). Някога на този ден келтските жреци, друидите, се закичвали с трилистни детелини. Те били и знак на пролетното равноденствие, а носени като амулет държали далеко злите духове.

Когато е открита четирилистната детелина, почнало да се има вяра, че четвъртото листо символизира Божията благосклонност.

Друга легенда споделя за това, по какъв начин когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, с цел да си спомня за дните прекарани там. Затова, в случай че в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и парченце от Рая и божията благословия е с вас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР