Всеки от нас като потребител поне веднъж се е натъквал

...
Всеки от нас като потребител поне веднъж се е натъквал
Коментари Харесай

Внимавайте! Производители изкуствено удължават срока на годност на продуктите

Всеки от нас като консуматор най-малко един път се е натъквал на артикули с изминал или изтичащ период на валидност. Ако се усетиш още в магазина е добре, само че не са редки случаите, в които виждаме, че стоката е развалена или с изминал период на валидност едвам когато се приберем у дома.

Често търговци пробват да пласират стоките с изтичащ или изминал период на валидност по време на промоции. Това сподели за БНР-Варна Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите ".

Тя даде образец и за различен капан, за който теябва да внимаваме.

" Когато потребителите са привлечени от известие за понижение, само че отивайки в магазина виждат, че промоционалната стока е изчерпана. Тогава те се насочват към други артикули, които са оставени в непосредствена непосредственост до празния рафт и подвластни на страстта поради това, че понижената стока я няма, протягат ръка инстинктивно към тази, която е наоколо без да погледнат периода на валидност. И когато се приберат у дома виждат, че той е изминал или ще изтече скоро ", разяснява Руменова.

Експертът предизвести и за друга нелоялна процедура - двойната опаковка. Тя е употребена при авансово пакетираните артикули, разясни Руменова и изясни по какъв начин една опаковка може да бъде двойна.

" Наскоро имахме сходен случай с опаковка с бисквити. Махаме първия пласт опаковка, на който е написана една дата за период на валидност. А в долния пласт опаковка - датата е друга. Това демонстрира, че самият производител е подходил по този начин, че да удължи изкуствено периода на валидност на продукта. Това обаче не може да се случи и без присъединяване на самия магазин или търговец ", изясни специалиста.

Габриела Руменова акцентира, че институцията, която би трябвало да сигнализираме при сходни случаи е Българската организация по сигурност на храните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР