Всеки от нас иска да даде най-доброто възпитание и образование

...
Всеки от нас иска да даде най-доброто възпитание и образование
Коментари Харесай

4 важни умения за живота и парите, на които уча детето си

Всеки от нас желае да даде най-хубавото образование и обучение на децата си и да ги предизвести за грешките, които е позволил. Това важи изключително за парите и финансите. Но какви да бъдат тези уроци и какъв брой характерни да бъдат? От по кое време да стартираме? Има ли материали по тематиката? Въпроси, на които намираме разнопосочни и не изключително ясни отговори.

Обикновено, най-важните уроци въобще не са свързани с парите, а са съществени умения, които ще ни служат правилно цялостен живот в доста разнообразни обстановки.

Преди да научим децата ни на тях обаче, би трябвало ние самите да ги притежаваме, тъй като някой беше споделил, че няма смисъл да възпитаваме децата си, тъй като по този начин или другояче, те ще вършат като нас, би трябвало да възпитаме преди всичко себе си.

На уменията, които ще ви показва в този материал, се учим взаимно аз и съвсем 3-годишната ми щерка Карина.

Търпение

За да съм почтен, аз не съм от най-търпеливите хора и щерка ми е наследила това от мен. Въпреки това, съм осъзнал, че отлагането на удовлетворението е едно от най-важните умения, които е добре да притежаваме. Наскоро чух една история, която доста добре илюстрира това. Попитали в едно телевизионно предаване милионер в какво се крие тайната на триумфа му, а той дал отговор, че в основата на всичко е точно търпението. „ Но аз мога да ви изброя хиляди области, в които търпението няма да ни помогне “ – не отстъпвал журналистът – „ ето, да вземем за пример, по какъв начин може да пренесеш вода в решето? “. Милионерът възразил: „ Грешите, просто би трябвало търпеливо да дочакате зимата и ще стане “.

Търпението ни обезпечава време, с цел да разделим потребностите от желанията ни и да не вършим импулсивни покупки, за които след това съжаляваме. Както и при другите умения, и това е по-лесно да се научи, до момента в който сме още дребни. Когато бях дете, постоянно си оставях от шоколада или бонбоните за идващия ден. По този метод дисциплинирам и щерка ми, само че въобще не е елементарно. Как да обясниш на едно 2-годишно дете да остави част от лакомствата си за след това, а да не ги изяжда всичките незабавно? Правя го с доста самообладание, несъмнено.

Още откакто стартира да схваща доста неща (на към година и половина), със брачната половинка ми взехме решение да даваме на щерка ни Кари джобни пари - по 2 лв. дневно. С тях тя може да си купува каквото си изиска (с някои ограничавания, схваща се). Първоначално, тя си купуваше единствено шоколадови яйца, само че последователно разбра, че има и други благоприятни условия. Освен това, щерка ни осъзна, че те са с разнообразни цени и може да си купува разнообразни количества. Например, с тези пари може да си купи доста мандарини, близалка и мандарини, дребна играчка, сушени плодове, солети или други неща.

Много време ми лиши да я науча, че в случай че си резервира част от парите за идващия ден, те ще станат повече и ще може да си купи нещо, което не може да си разреши с джобните за един ден. С тези уроци упражнявам нейното самообладание, както и моето, несъмнено. Следващата ни задача, обвързвана с това умеене, е да разбере, че цените не са идентични във всички магазини и че има промоции. Ако прояви самообладание, ще може да си купи повече неща с нейните 2 лв. дневно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР