Всеки народ, и особено руският, е способен да различи истинските

...
Всеки народ, и особено руският, е способен да различи истинските
Коментари Харесай

Сталинско ехо звучи от устата на Путин

" Всеки народ, и изключително съветският, е кадърен да разграничи същинските патриоти от изметта и предателите и да ги изплюе като мушица, влетяла в устата им. Убеден съм, че това естествено и належащо пречистване на обществото единствено ще укрепи страната ни. "

Речта, произнесена на 16 март от Владимир Путин, имаше притеснителен звук. Имаше смущаващо ехтене от сталинисткия дискурс от 30-те години на предишния век, в който тези, които режимът е избрал да преследва, се сравняваха с влечуги и гневни кучета. В скорошната жлъчна рецензия на Путин, припомнянето за мушицата се стреми да минимизира пренебрежително опасността от съперника, като го лиши от всякакво достолепие. Това написа в коментарна публикация електронното издание на френския ежедневник La Tribune.

Речта на Путин е тревожна, тъй като човешката история допуска, че животинският указател е непрекъснатият риторичен бас на кланета и геноциди. В " Раса и история ", няколко години след края на Втората международна война, Клод Леви-Строс напомня, че предишното на човечеството изобилства от мрачни образци, показващи, че с цел да бъдат унизени " другите ", на помощ са извиквани всевъзможни " имена на животни ": гнида, маймуна, куче, прасе, плъх, паразит, насекомо... Самият генезис на думата вандал на френски език препраща към чуруликането на птиците, опълчено на цената на човешкия език.

От гръцкия и римския свят, който към този момент анимализира подчинените категории, до геноцидите от 20-ти век, които го илюстрираха в отблъскващ мащаб, тези логики се изострят по време на групови спорове. Историкът Ерик Барате отбелязва: " Борба сред езичници и християни в Римската империя, сред християни и еретици през 12 век, магьосници през 15-16 век и така нататък От Ренесанса процесът придобива ново измерение с печатната преса, която прибавя книги и гравюри към устния дискурс. 19-ти век също е миг на разцвет заради мощното политическо, националистическо и обществено напрежение и възхода на медийните принадлежности (вестници, плакати и др.), невиждани до тогава. »

Да дехуманизираш група, като я анимализираш

Анимализмът включва отменяне на човешката същина на субект или група посредством приписване на черти, присъщи на животните. Расисткият дискурс постоянно употребява тази изразителност. Това демонстрират резултатите от поредност изследвания на Северозападния университет, в границите на които доброволци са помолени да припишат " степен на еволюция " (от маймуна до човек) на всяка група чрез позициониране на курсора върху линия.

В проучване,проведено измежду американци, участниците правят оценка южнокорейските, китайските и мексиканските имигранти като по-малко " напреднали ". Колкото повече участниците дехуманизират арабите, толкоз повече те се опълчват на тяхното посрещане в страната си или толкоз по-малко толерират понесените от тях премеждия и даже изтезания вследствие на груба професионална или полицейска неправда. В друго изследване американски участници, които са били осведомени по време на опит, че техните сънародници се смятат от арабите за по-малко еволюирали, по-късно са склонни да изразят в подмяна по-отрицателна преценка против последните.

Една от дилемите на историята, съгласно Ерик Барате, е да покаже доколко прибягването до безчовечие понижава, когато напрежението сред групите бъде туширано. Във Франция това се случи през втората половина на 20-ти век, когато национализмът и антисемитизмът отслабнаха, откакто доближиха своя връх през първата половина.

Но дехуманизацията не изчезва и продължава да се колебае съгласно националните условия. Така след нахлуване, осъществено в Съединените щати (експлозия, при която починаха трима души и бяха ранени 140 през 2013 година по време на маратона в Бостън), дехуманизацията на арабите там се ускори, макар че причинителите бяха чеченци. Обратно, когато групи от непознат генезис са включени в градивни взаимоотношения, дехуманизацията към тях понижава.

Да наричаш човек или група хора животни може ли също да насърчи нездравословно държание? Тази концепция е дефинирана от философа Теодор Адорно, теоретик на психическите основи на фашизма и който в " Minima Moralia " има вяра, че " настоятелното повторение, че диваците, черните, японците наподобяват на животни или маймуни, към този момент съдържа ключа към погрома ".

Лабораторно озверяване

Изследване на Станфордския университет удостовери тази хипотеза.

Участниците са били помолени да образуват екипи от трима " супервайзори ", чиято роля е била да следят груповото взимане на решения. Те са можели да слушат диалозите сред членовете на изследваната група, която се намира в друга стая. В края на всяка сесия за взимане на решения, когато се откривала неточност (грешките в действителност са били планувани авансово от откривателите, нямало е екип, който взема решения, а записи, които ги верифицирали), " супервайзорите " трябвало да пускат токов удар с възходяща активност на всички членове на групата след неприятно показване.

Докато се настройвали за проучването, " супервайзорите " прихванали диалог сред помощник и откривател: асистентът твърди, че или членовете на тази група наподобяват " цялостни с човечност ", или в противен случай, че са били екип от " животни ". Няма изразена преценка за неутрално положение на групата.

Резултатите съответстват с хипотезата на Адорно: по време на сесиите участниците, които са избрани като " животни ", са станали цели на все по-интензивни токови удари, а тези, които са били разказани удобно, са получили най-слабите вероятни удари.

Следователно анимализирането на хората е сходно на смяна на тяхната морална стойност и може да улесни осъществяването на принудително или неуважително отношение, което нормално е непокътнато за моралната подкатегория, която животните към момента образуват в всеобщото схващане на хората. По този метод съществуването на граница сред човечеството и животинския свят се обръща против самото човечество, което го трансферира върху групите, които превзема.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР