Всеки момент се очаква Русия да превземе град Авдиевка в

...
Всеки момент се очаква Русия да превземе град Авдиевка в
Коментари Харесай

Украйна може да загуби Авдиевка. Ето какво значи да нямаш снаряди, но да те чакат да победиш

Всеки миг се чака Русия да превземе град Авдиевка в източна Украйна. Това не е борба като всички останали. Тя демонстрира доколко Украйна има незабавна потребност от снаряди. В момента Киев отбранява това място и няма за цел да настава. Но не щеш ли и защитата е затруднена поради липса на боеприпаси.

Недостигът на снаряди и боеприпаси в Украйна се усилва, до момента в който съветските войски нападат по целия фронт. Недостигът на артилерия се усеща най-остро в Авдиевка. През миналата седмица съветските сили започнаха нова вълна от набези против индустриалния украински град, който служи като входна врата към Донецк , следен от Русия още от 2014 година

Авдиевка е на фронтовата линия още от първото нахлуване на Русия в Украйна през 2014 година Сега обаче украинските войски в града са изтощени, с непълен състав и без снаряди. Русия се пробва да обкръжи града от октомври.
Фронтът зависи от политиката в две страни
Засилените съветските офанзиви идват на фона на политически проблем в Украйна и Съединени американски щати. Украинските ръководещи бавят промени в закона за мобилизацията, който би нараснал числеността на войските, тъй като това е неизвестен ход.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски освободи главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний след семици спекулации . На негово място е назначен досегашният главнокомандващ на сухопътните сили Олександър Сирски.

В Съединени американски щати представители на Републиканската партия в Сената блокираха, както и за стягането на ограниченията за сигурност на границата на Съединени американски щати с Мексико. Републиканците и демократите в Конгреса преговаряха четири месеца за това съглашение. Основната причина за блокажа е в това, че някогашният президент Доналд Тръмп , който евентуално отново ще е претендент на републиканците за президент на изборите през ноември, употребява предизборно обстановката с мигрантите на границата. Републиканската партия в началото склони да поддържа помощта, в случай че бъде обвързана със законодателни промени и финансиране за стягането на контрола по границата сред Съединени американски щати и Мексико. После се отхвърли и от това.

Украинската войска стартира огромна контраатака през юни предходната година откакто получи ново западно въоръжение - танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерия, бойни машини на пехотата.

Целта беше да се пробият съветските линии на няколко места: южно от Орихив в южната Запорожка област; южно от Велика Новосилка в Донецка област още по на изток; и на север, към заличавания град Бахмут в Донецка област.

Тези старания обаче бяха спрени от дълбоките, добре построени окопни отбранителни линии от руснаците. Амбициозното изпитание да се премине река Днепър край Херсон на юг и да се откри плацдарм също не реализира огромен триумф, като украинските бойци са блокирани в малко село.

Русия стартира контраатака през есента.
Недостигът се усилва
" Старата истина към момента е годна - страната с най-вече муниции за битка нормално побеждава ", написа Рустем Умеров, министър на защитата на Украйна, в писмо до основния народен представител на Европейски Съюз Жозеп Борел, изпратено в края на предишния месец и представено от (FT).

" Недостигът се усилва с всеки минал ден ", написа Умеров. Според това писмо съветската артилерия изстрелва три пъти повече снаряди от въоръжените сили на Украйна. Умеров съобщи, че " абсолютният сериозен дневен най-малко " на Украйна е 6000 артилерийски снаряда, само че сега силите му са в положение да изстрелват единствено по 2000 всеки ден.
Месомелачката в Авдиевка
В продължение на месеци Русия ползва познатата тактичност в жанр " месомелачка " при което изпраща талази от бойци против Авдиевка. Тези набези против града водят водят до приблизително по 1000 убити и ранени съветски бойци всеки ден.

Но Русия не подхожда към офанзивата си на това място по същия метод, по който го правеше в Бахмут. Преди да включи пехотинците в щурма към Авдиевка, Москва подлага града на тежък артилерийски обстрел.
 Украински бойци стрелят със самоходна гаубица CAESAR френско произвеждане по съветски позиции покрай Авдиевка през декември 2022 година
В началото на януари съветски сапьори и други бойци съумяват да пропълзят стотици метри подземен по тръби за отводняване и се появяват зад базата на украинската войска, ситуирана в някогашния туристически комплекс " Царски лов " в Авдиевка.

Руските бойци, които се появяват в тила на украинците, са били десетки или даже 150, съгласно разнообразни източници. Те са отчасти отблъснати. Но през последните дни пристигнаха известия, че съветските войски са вътре в самия град и се борят с украинските сили, като сраженията се водят блок по блок.

" Сблъсъци има освен в предградията с частни къщи, само че и в градските региони, по-специално в северната част на Авдиевка. Тук врагът се пробва да откъсне коксохимическия цех от града и да прекъсне логистичната артерия. Нашите подразделения интензивно се опълчват на това ", споделя пред Дмитрий Лиховий, представител на украинските въоръжени сили в четвъртък. Според него украинските бранители държат защитата. " Противникът понася обилни загуби и вкарва нови запаси ", сподели Лиховий. Той добавя, че украинската страна построява огневи позиции и наблюдателни пунктове и разполага нови елементи, с цел да стабилизира обстановката.

Ако Русия не допусне сериозна тактическа неточност, или Украйна не се притече на помощ на разтеглените си запаси, Авдиевка евентуално ще бъде завладяна до седмици, в случай че не и до дни, настояват наблюдаващи.

Украйна въпреки всичко съумява да стопира офанзивите, като употребява безпилотни летателни апарати, които се взривяват в съветските бронирани машини.
 Чий дрон е по-умен? Изкуствен разсъдък води борба против Русия по въздуха  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Снарядите от Европейски Съюз се бавят
Европейски Съюз пое ангажимент да изпрати 1 млн. 155-милиметрови артилерийски снаряда на Украйна до март, само че няма да успее да го направи. Сега Европейски Съюз работи по нова цел - да разшири индустриалния си потенциал за тези снаряди до 1,4 млн. броя до края на 2024 година

Вестник Файненшъл таймс цитира посланик oт Европейски Съюз, който споделя, че рискът от спиране на военната помощ е " главното терзание " за първата половина на тази година и че даже удържането на сегашните позиции ще бъде мъчно постижимо за украинците.

Съветник по националната сигурност на президента Байдън Джейк Съливан добави в сряда, че " няма опция " на мащаба на ресурсите, които Съединени американски щати могат да предложат. Но това ще стане единствено в случай че Конгресът позволи по-големи разноски за помощ на Украйна.
Ще има помощ, въпреки и по-малка
На 8 февруари Сенатът на Съединени американски щати утвърди по-нататъшното напредване на законопроекта за незабавна помощ в размер на 95 милиарда $ - общо за Израел, Украйна и Тайван. Документът получи по този начин наречената процедурна поддръжка.

Това е стъпка напред за Украйна, само че занапред е нужно утвърждението на Конгреса за този законопроект. Без него Съединени американски щати не могат да дадат оръжие от запасите си на Украйна, което след това да се попълни.

Докато няма такова утвърждение, Вашингтон подкрепя Киев с това, което е допустимо. Началникът на националната армия сподели, че Вашингтон към момента може да образова украински водачи на изтребители F-16, макар че военните нямат средства за изпращане на спомагателни оръжия и помощ за Киев.

Пентагонът работи по по този начин наречените " тройни покупко-продажби ". Еквадор наподобява ще изпрати на Съединени американски щати 18 установки Град, 6 хеликоптера Ми-8/17, 10 системи за противовъздушна защита ОСА, към 160 23 мм. противовъздушни оръдия и портативни ракети Стрела и Игла. В подмяна ще получи военно съоръжение за 200 млн. $ от Съединени американски щати, а съветското оръжие ще замине за Украйна.
Името им е " Вампир ". Как наподобяват украинските дронове, които летят нощем и стигат до Москва Украйна създава дронове, способни да правят среднощни интервенции. Кръстила ги е " Вампир ". Руската войска ги назовава " Баба Яга " - по името на неуловимата магьосница от славянския фолклор, която мъчно може да бъде засечена.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР