Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци

...
Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци
Коментари Харесай

Предложение на МФ: Подаваш сигнал за укрити данъци, получаваш 10% от събраното

Всеки, който подаде сигнал до Национална агенция за приходите за укриване на налози да получава 10% от спомагателните доходи за бюджета, събрани заради разкритията.Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, оповестени за публично разискване.

Въпреки, че укриването на налози и наложителни осигурителни вноски е проблем на всички развити стопански системи, този проблем е изключително важен и за България, където събираемостта на тези обществени вземания към момента не е на нужните равнища, по тази причина ще се употребяват всички разрешени от закона средства за повишението и, се споделя в претекстовете на вносителите, написа " 24 часа ".

Експертите на Асен Василев оповестяват, че такава уредба има в редица страни, като най-пълна е в Съединени американски щати и Англия. Практиката е посочила, че най-често това са чиновници или сътрудници на нарушителя, които разполагат с вътрешна информация и достъп до информация и документи.

За да няма спекулации и злоупотреби с това право и с цел да не бъдат засипани инспекторите на Национална агенция за приходите с информация е планувано да се проверяват единствено сигнали, които съдържат съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите. Заложен е и низък предел за разкритите в допълнение суми от неплатени налози над който ще се изплащат възнагражденията- над 3000 лева, като концепцията е по този начин да няма почистване на междуличностни сметки. Предвидено е и наказване при трикратно подаване на погрешна информация за едно и също лице.

Предложеният план за ремонти на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс обясняват и изключването на компенсацията по трудово правно отношение, всяко друго заплащане за труд, пенсията или стипендията в общ размер до минималната работна заплата месечно да не подлежат на наложително осъществяване. Новият текст планува да не предстои на запор сума, равна на минималната заплата плюс 50% от разликата сред междинната брутна месечна работна заплата, избрана общо за икономическите действия за предишно тримесечие по данни на Национален статистически институт и минималната работна заплата.

Промени в Закона за локалните налози и такси, също оповестени за публично разискване пък плануват здания, получили документи с клас на енергопотребление по Закона за енергийната успеваемост да бъдат освободени от локален налог здания с нулево ползване, т.е. клас „ А “, с цел да се подтиква санирането и повишение на енергийния клас на постройките. Предлага се анулация на критерия година на въвеждане в употреба на съществуващи здания, като и най-старите са задължени да имат минимум клас " В ".
Друга корекция пък предлага да се вкара патентен налог за събирачите на диворастящи семена, гъби, в това число трюфели, плодове, лечебни и ароматни растения или елементи от тях. В момента те заплащат единствено налог за приходите си, като ползват документи пред тези, които изкупуват продукцията им. Предложението е да отпадне задължението лицата, изкупуващи продукцията да документират тези разноски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР