Всеки, който отрича геноцида в Сребреница, няма място в Европа“,

...
Всеки, който отрича геноцида в Сребреница, няма място в Европа“,
Коментари Харесай

ЕС: Който отрича геноцида в Сребреница няма място в Европа

„ Всеки, който отхвърля геноцида в Сребреница, няма място в Европа “, съобщи представителят на Европейския съюз Петер Стано.

По думите му политиците в Сърбия и етническите сърби в Босна и Херцеговина /БиХ/ омаловажат или непосредствено отхвърлят клането, осъществено през 1995 година

„ Позицията на Европейски Съюз във връзка с Сребреница остава „ доста ясна “. Няма подозрение по отношение на обстоятелството, че в Сребреница е имало геноцид. Не може да има никакво отказване. Всеки, който се пробва да сложи това под подозрение, няма място в Европа “, безапелационен бе Стано, като се базира на решение на интернационален съд от 2007 година по този въпрос.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората международна война. През лятото на 1995 година, в предпазения анклав, откакто холандските миротворци се изтеглят, силите на босненските сърби, командвани от ген. Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 година актуалният сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред Народното събрание в Белград Вучич декларира, че „ за всеки погубен сърбин ще бъдат по 100 босненци “. Геноцидът в Сребреница е доказан с присъдата на Международния съд в Хага.

Тази седмица сръбският президент възнамерява да замине за Съединени американски щати, с цел да изрази позицията на страната си преди гласуването на резолюцията.

„ Някой би трябвало да даде отговор на тези, които желаят да обвинят сърбите, че са народ, който прави геноцид, и аз ще им дам отговора, който заслужават “, разгласи Вучич пред сръбските медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР