Всеки, който не е успял да си вземе изпита по

...
Всеки, който не е успял да си вземе изпита по
Коментари Харесай

Идея: Скъсаните на кормуване 3 пъти - отново на курс

Всеки, който не е съумял да си вземе изпита по кормуване 3 пъти, ще бъде пращан на нов курс. Това е записано в Концепция за образование по сигурност на придвижването по пътищата, която бе призната от кабинета в сряда. Документът е създаден от работна група към Държавната организация „ Безопасност за придвижване по пътищата “ и планува промени, свързани с образованието на кандидат-шофьорите, както и на най-малките за главните правила на пътя.

В Концепцията е записано, че е значимо до изпита да не бъдат допускани претенденти, които се явяват на правилото проба-грешкаи и употребяват изпитната фаза за самоподготовка. Затова се оферират две варианти за ограничение на тези претенденти.

Едната е те да бъдат задължени да вземат участие в спомагателни обучителни часове в областите, в които са установени недостатъци при кормуването, написа " Монитор ". Втората е по-сериозна и планува въвеждането на възбрана да се явяване на изпит повече от 3 пъти в границите на 12 месеца. Ако за тези опити пък претендентът не успее да вземе брошура, той автоматизирано ще би трябвало да кара още веднъж целия шофьорски курс. За да не се стига до злоупотреби, в документа е записано, че значимо изискване е правилото за персоналната самодейност.

„ Това значи, че самите претенденти персонално би трябвало да декларират желанието си да положат изпит. Школите могат да оферират като услуга записването на претендента за изпит, само че на него той следва да се явява независимо,без наложителното ходатайство и присъединяване на школа или инструктор. При това състояние не следва да се приема, че извършеният курс е привързан с явяване на изпит “, написа още в концепцията.

В документа е планувано още „ уеднаквяване “ на сложността на кормуването при претендентите. За задачата се предлага изпитите за категория „ В “ да се държат в регионалните градове, като по този метод „ ще са налице гаранции, че всички курсисти ще бъдат сложени при равни или най-малко сходни условия “. Според предлагането по този метод сложността на изпита ще е такава, че да подсигурява уменията на курсистите да се движат в обитаемоте места с многолюден градски трафик.

Предвижда се и създаване на Информационна система за надзор на изпита, която да обезпечи почтен и неутрален изпит. Тя ще управлява маршрута на осъществяване на изпита, ще документира дейностите на участниците в изпита по време на кормуването, както и ще записва, верифицира и синхронизира информацията.

Друго от промените, планувани в концепцията, е създаването на единна стратегия за образование на автоинструктори и изпитващи, взаимно с университетите. С приемането на нонцепцията се основава опция за по-добро взаимоотношение сред държавните институции, неправителствения и частния бранш и гражданското общество за възстановяване на образованието по сигурност на придвижването по пътищата от най-ранна възраст. Предвижда се наложителното образование да обхване децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение като се направи разбор на просветителните запаси и нуждата от актуализация на обучителните стратегии. Обръща се внимание на педагогическите сформира като се акцентира потребността от повишение на тяхната подготовка за преподаване на характерната материя.

Сред включените промени е структуриране на система, която да предлага противоположна връзка от образованието по сигурност на придвижването по пътищата. Акцентира се и на потребността от развиване и разширение на материалната база, както и създаване на интерактивни запаси, които да подкрепят обучителния развой.

„ Съвместно с университетите, МОН, ДАБДП, МТИТС и Министерство на вътрешните работи следва да се разработят единна стратегия и условия за тази подготовка, които да бъдат спазвани от всички университети при образованието на изпитващите. По своята същина изпитващите следва да имат както нужното равнище на професионална подготовка, тъй че да преценяват качествата на лидера, по този начин и педагогическа подготовка и знания по логика на психиката, с цел да могат съответно да преценяват психологическия профил на кандидат-водача и по какъв начин този профил се отразява на качествата му да кара. Всички тези детайли следва да бъдат част от методиката за осъществяване на изпита “, написа още в концепцията.

Концепцията планува още джигитите, които вършат систематични нарушавания, както и хората с хронични болести, които могат да ги създадат рискови зад кормилото, ще бъдат пращани на проверочни.

Ученици, които са минали сполучливо през часовете по „ Безопасност на придвижването “ също ще могат да се образоват в шофьорски курсове, планува още концепцията.

„ До образование за подготовка на водачи на МПС следва да се позволяват и лица в учебна възраст, които са минали образованието по БДП за съответния стадий, имат нужната обща просвета и умения, развити за задоволително нескончаем интервал в учебно заведение. По този метод ще се даде убеденост, че до изпит за ръководство на МПС ще стигат тези, за които е доказано, че са минали минималния наложителен курс, в който са им били разяснени разпоредбите и са извършени главните умения, като за останалите ще е належащо те да бъдат развити в по-обстоен курс, обвързван с приемането на СУМПС “, написа в документа.

Освен това в него се предлага и разширение на образованието в системата на междинното обучение по транспортни специалности. Това може да се случи като се разшири приемът в паралелки както в професионалните гимназии по превоз в страната, по този начин и в други междинни учебни заведения, изключително в региони с по-висока безработица.

„ Основанията за сходно предложение се базират на обстоятелството, че транспортният отрасъл генерира 17% от Брутният вътрешен продукт на България,като в това време изпитва сериозен дефицит на водачи. Подобна мярка,от една страна,ще подкрепи обезпечаването на нужния човешки запас за този бранш, от друга –ще усъвършенства цялостната обезпеченост на учебното обучение с професионално готови преподаватели за подготовка по БДП, защото може да се планува нужните за откриване на тези паралелки фрагменти да съвместяват и действия по образование по БДП в други учебни заведения. В региони с по-висока безработица това би имало позитивен резултат, тъй като учениците ще излизат от системата на междинното обучение с професионална подготовка. Необходимо е да се обмисли увеличение на опциите на професионалното обучение посредством придобиване на дееспособност за ръководство на категория„ C “, изключително посредством дуално образование в професионалните гимназии за придобиване на дееспособност за нея “, написа още в концепцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР