Всеки, който искаше да отслаби ГЕРБ, атакуваше отношенията ни с

...
Коментари Харесай

Цветанов за Борисов: На раздяла ми каза `Ти нали няма да правиш партия` |

Всеки, който искаше да отслаби ГЕРБ, атакуваше връзките ни с Борисов. Отслабването на партията минаваше през компрометиране на доверието посред ни. 

Това споделя ръководителят на Политическа партия " Републиканци за България " Цветан Цветанов в изявление за списанието на Клуб " Z ".

Няма идентични хора, най-малкото като темперамент и характер. Не в това обаче е казусът. Различията ни идваха основно от визиите ни за партньорство с други политически субекти. С течение на времето аз разбрах какъв брой потребно е да чуваш и да уважаваш сътрудник и конкурент. По друг метод гледахме на отношението към партийните структури вътре в ГЕРБ, както и на геополитическия небосвод, към който да се стреми страната ни. А кой е бил прав – времето ще покаже, споделя още Цветанов. 

По думите му, на разлъка Борисов му споделил: „ Ти в този момент няма да правиш партия, нали? “. 

Ето и изявлението на Цветанов, изпратено до OFFNews от " Републиканци за България ". 

Г-н Цветанов, на процедура сте построили две партии – ГЕРБ, а в този момент и „ Републиканци за България “. Какво е нужно първоначално? Харизматичен водач?
Енергия е нужна, сила, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш. Положих старания през последните месеци, с цел да установя дали фактически има капацитет политическият план „ Републиканци за България “. През това време доста хора се обаждаха, с цел да споделят, че има потребност от нов план и имат подготвеност да се причислят. Но аз съм човек, който желае да види на терен, персонално да се убеди дали това е по този начин. Мисля, че единствено по този начин могат да се получат нещата.
По отношение на Републиканци за България – хората към този момент ви познават от предходната ви активност. Как обаче се подхожда към евентуални членове и симпатизанти, когато тръгваш от нулата?
Когато започвах организационна работа преди години, не познавах нито страната толкоз добре, нито хората, които срещах. Сега имам насъбран опит. Той е доста значителен, с цел да имам вяра, че ще изградя качествени структури и ще извърша с качествени хора новата партия. Продължавам да имам и през днешния ден силата от предишното, само че към този момент прибавям и опита, и поуките. В същото време ясно съзнавам, че у нас има доста качествени хора, в това число и такива, които са се образовали в чужбина. Република България ще е първият план, който ще работи с изключение на всичко друго и за действително политическо посланичество на българите от чужбина.
Казвате „ силата на хората “, само че не можем да избягаме от това, че евентуално доста хора желаят да се причислят към политически план за дивиденти – въздействие, престиж, публични поръчки...
Не изключвам да има хора с сходни планове, това е в човешката природа. Нашата партия се гради в България, а у нас има не един и два образеца за сходна мотивация на политическо присъединяване. Няма по какъв начин да избягаме от всекидневните недостатъци на метода на живот у нас, включително и от тези, съпътстващи построяването на една партия.
Важното е да имаме някакви механизми за отиграване на вътрешнопартийни неблагополучия. Ето за какво държа органите за ръководство на партията да бъдат формирани от хора с разнообразна експертиза и оптимално необятен обществен демографски профил. Предвидили сме в устава на Републиканци за България Изпълнителният съвет да бъде от 31 души, към които можем да прибавим и зам.-председателя и ръководителя. По места имаме регионални ръководители, които обаче няма да бъдат част от общинските структури. Това се прави за да създадем опция повече хора да пазят ползите на партията и да отстояват уговорките към обществеността.
Това поука от структурата на ГЕРБ ли е – за която даже Бойко Борисов призна, че е свръхцентрализирана?
Да умееш да използваш изводите от грешките, които са допускани – това е несъмнено преимущество, когато се построява нов план.
Тези неточности, за които говорите, явно се натрупат от години – години, в които вие бяхте „ апаратчикът “ в ГЕРБ. Да, по места се чистеха хора, забъркани в кавги, само че въпреки всичко вие сте индивидът, който отговаряше организационно за партията. Сега ли видяхте тези неточности?
Винаги, когато предстояха избори, съм се стремил да диря обновяване на наши фрагменти, с цел да се заобикаля задълбочаването на проблеми, свързани с човешкия фактор. Днес бих желал да мога да кажа, че започваме с по-малко евентуални проблеми. Когато знаеш от първа ръка по какъв начин действа една партия и когато държиш сметка за това, че хората са значителната част от триумфа на тази партия, няма по какъв начин да не се стремиш да избягваш старите неточности.
Изграждането на структурите на Републиканци за България ставаше някак апокрифно. Научавахме за ваши срещи инцидентно – от кореспонденции на локални публицисти. Какво наложи тази секретност и има ли общо с натиска и заканите, за които говорехте при учредяването на партията, или е тактика?
Потенциалният напън беше калкулиран, имах го поради от самото начало. За мен най-важно е, когато върша партия, да я разглася едвам, когато тя към този момент има някаква основа. Аз разгласих Републиканци за България една-две седмици преди да стане ясна датата на събирането на Инициативния комитет, и тогава към този момент започнах да организирам и публични срещи – в Бургас, във Варна, в Сливен, в Благоевград. Питате по какъв начин отивам и се срещам с хората в обстановка на напън? Направил съм поредици от срещи, които не са били известни на никого, с цел да може, когато към този момент заявя желание за партия, да имам готовите ядра от хора, които даже да са в някаква степен и сработени.
Какво преимущество дава една такава тактика пред тази да се заявиш и тогава да си „ преброиш “ симпатизантите?
Това циркулиране на страната с отбягване на медиен звук даде добър резултат. Затова постоянно съм казвал: не е зле от време на време да те подценяват в политиката.
По същия метод работех и през 2006 година, когато създавахме ГЕРБ. Тогава нямах съвсем никакви участия и изяви по националните медии. Единствено районните медии отразяваха срещите. И по този начин, в границите на година и половина останах незнаен на национално равнище. Но по места хората имаха информация.
Тоест повтаряте метода.
В това няма нищо неприятно, само че за огромно мое страдание доста се промени в последно време тактиката на ГЕРБ за работа с хората. И мисля, че е видно какви са следствията от това. Когато разбрах за опитите за подготовка на моето отдръпване и събаряне от политическите ми позиции в партията, към този момент бях наясно, че това е подготовка, правена над година, година и половина... (Цветанов упреква вицепремиера Томислав Дончев и члена на ГЕРБ Георги Харизанов в дейности против него по време на предизборната акция за евроизборите за да заемат позициите му, б.р.)
В какво се показват тези опити за заплашване на членове и симпатизанти на Република България, за които твърдите? Вие сплашван ли сте?
Ще ви дам образец с регионалния началник на ГЕРБ за Силистра. Не знам ГЕРБ дали изобщо знае какво той прави по места, само че се оказва, че това е човек, който употребява всевъзможни начини против съперниците си и в дейностите си прилича методите на силовите структури от началото на прехода.
В Шуменска област – когато Гюнай (координаторът по въпросите на малцинствата в региона Гюнай Исмаил, б.р.) напусна, както и хората с него, започнаха да им се обаждат и да ги заплашват – тях директно или членове на техните фамилии, че може да бъдат уволнени или да им изпратят инспекции от държавните органи.

Иначе когато се разделяхме с Борисов, той сбито ми сподели: „ Ти в този момент няма да правиш партия, нали? “

Но пък помним онази конференция на ГЕРБ със „ сините лампи “. Очевидно в партията е имало концепция, че не всичко на локално равнище е наред в личните й структури.
Това беше засегнатост за хората. И те го възприеха по този метод. Не може да се отнасяш по този начин с тези, които работят за това някой да бъде министър председател и една партия да бъде ръководеща. Немалко хора, които идват на тези огромни събития, не вземат участие в държавни структури и не заемат значими постове, само че чакат с тях да се отнасят като с почтени хора. Да, ставаше дума за „ локалните феодали “. Има такива чувства у част от хората, само че дано не забравяме, че има и доста кметове, които работят съществено и отдадено. Мога да дам доста образци за кметове, които преобразиха своите градове, само че връзката с националната политика постоянно се къса.

Как се получава по този начин, че по места ГЕРБ има кмет, само че като че ли не прави добра акция за общински съвет и работи с локалните парламенти, доминирани от Движение за права и свободи. Това постоянно е оставяло чувството за „ уйдурма “ с Движение за права и свободи, каквито са и съмненията за подмолни сделки на национално равнище. 

Мога да дам образец от 2015 година, когато участвах интензивно в акцията. В Исперих имаше самостоятелен претендент, Движение за права и свободи отиде на балотаж, ГЕРБ беше трета мощ. Тогава имаше предпочитание от Движение за права и свободи да подкрепим претендента им. Аз изрично отхвърлих и структурите по места гласоподаваха за другия претендент, не за този на Движение за права и свободи. Така получихме опцията да имаме зам.-кмет Дарин Димитров в Търговище завоюва изборите, само че общинските съветници на Движение за права и свободи бяха 12, а на ГЕРБ – 10. Това не значи, че е имало уйдурма. Понякога, в противопоставяне на Движение за права и свободи, е имало взаимни дейности и с Българска социалистическа партия. На локално равнище всичко е доста характерно. Всяка партия желае да може да се „ облегне “ на престижите на локално равнище, а те не са толкоз доста, изключително в дребните обитаеми места.

Като човек от „ кухнята “ какви са невидимите връзки на ГЕРБ с Движение за права и свободи?

Този въпрос може би би трябвало да го зададете на Борисов, моите връзки с Движение за права и свободи, както и с другите опозиционни партии, постоянно са били транспарантни и на кардинална основа. Когато отидеш някъде и кажеш: „ Искам да взема властта и на национално, и на локално равнище, с цел да се борим с Българска социалистическа партия, с Движение за права и свободи, с ГЕРБ, а след това в общинския съвет гласуваш с тях – по какъв начин обясняваш това на хората. Темите и политиките на локално равнище са по-различни от националните. Националните са рамката – по какъв начин да правиш данъчна политика, какви да са решенията за огромните енергийни планове, по какъв начин да се модернизират армията, опазването на здравето. На локално равнище тематиките са разнообразни и разговорът е наложителен. Представете си, идва капиталово предложение и би трябвало решение на общинския съвет. Е, единствено заради това, че идеологически имаш разлики, значи ли, че не би трябвало да защитиш публичния интерес? Ако вървим в посока всички да се конфронтираме единствено за това, че принадлежим към разнообразни политически фамилии, нищо няма да създадем за хората. Местните хора не се интересуват дали политиците се схващат, а дали проблемите им имат решение и дали локалните политици не ги посрамват.
Имахте ли съмнения за някогашните кметове на Благоевград и Банско Атанас Камбитов и Георги Икономов – и двамата с много обществено насъбрани черни точки?
Аз знам в елементи какво са правили те през годините, както знам и по какъв начин е водена компроматната война по отношение на тях. Ако погледнете сега Банско – бихте ли споделили какво прави сегашният кмет за година ръководство? Дайте ми образец за нещо, свършено и в Благоевград. Когато направих среща в Благоевград, седнахме намерено на центъра, хората минаваха – нямаше човек да не се спре, с цел да поздрави Наско Камбитов. Хората споделяха: „ Кмете, откогато те няма, мръсотията е зверска и нищо не се случва в този град. “ Наско Камбитов и неговият екип бяха образец по какъв начин се реализира програмата за енергийна успеваемост. Най-лесно е да се поставят прилагателни на хората. Но Наско, преди да се занимава с политика, се е занимавал с бизнес и знае по какъв начин би трябвало да се работи за хората, самичък е осигурявал работни места и заплати.


Но при последните вътрешни номинации преди локалните избори той беше съвсем на кантар да не бъде повдигнат от личната си конструкция.

И го дължи на вътрешните интриги. Просто ГЕРБ пропусна опцията да има доста по-висок резултат, тъй като нямаше безусловно никаква подготовка. Примириха се с плануваното година и половина–две преди този момент. Имаше неизясненост кой ще бъде кандидат-кметът – седмица преди вписването го дефинираха. А всички съперници към този момент водеха диалози за поддръжка с локални организации, с по-малки партии и обединения. Тези организации не знаеха към кого да се извърнат в ГЕРБ. Това е забележим недостатък в ГЕРБ, който не понижава. В рамките на последната година виждаме редица безредни дейности и политически решения. Държавна петролна акция – това е смехотворно! Мерките 60/40 бяха административно взети, без разговор със заинтригуваните и проект за дейно използване.

Рядко си позволявате да критикувате непосредствено държавното управление. Защо по този начин внезапно?
Малко хора си разрешават рецензия. В момента да вземем за пример има взаимност в границите на Европейски Съюз по отношение на COVID-19, само че аз не знам дали при тази борба у нас и при тази занижена продуктивност на администрацията ние ще сме подготвени да се възползваме пълноценно от тази взаимност, или единствено ще администрираме един развой без особени изгоди за нас. Липсва разговор, липсва и консенсус по тематиката COVID-19 с представители на опозицията, макар че става дума за политики, които касаят безусловно всички ни. Конфронтираме се на фона на международна рецесия, за която никой не е подготвен и никой не знае какъв брой ще продължи.
Липсва и КСНС по тази извънредно значима тематика. Всички институции са задължени сега да работят дружно и да се консолидират за общи тактики. Това липсва. Налице е институционален блокаж и в интернационален проект това се регистрира. България сега не стои по никакъв начин добре.

Още един образец – самодейността „ Три морета “, лице на която у нас е президентът. Никой не говореше за нея. Ние от Евроатлантическия център за сигурност направихме кръгла маса. Коментарът на Борисов бе, че у нас от дълго време се работи, а в действителност нищо не беше обезпечено. Преди няколко седмици отпуснаха от кабинета 20 милиона евро за присъединяване в самодейността. Това е образец за липса на единна позиция.
Когато президентът и изпълнителната власт гледат в една посока и Народното събрание поддържа положителните политики, съумяваме да дадем приоритет на планове, които носят действителни изгоди за стопанската система. При противодействащи институции обаче политиките ни нямат никакъв небосвод и това е най-големият проблем.
В Републиканци за България с изключение на с партийното строителство се занимаваме и с образуването на експертни екипи по секторни политики. Имаме създадени към този момент 12 секторни политики, като главен приоритет е електронното ръководство.
За електронно държавно управление се приказва у нас към този момент повече от десетилетие и то трябваше да стартира с административна промяна, каквато не е направена и до през днешния ден. Никой не смее да редуцира администрация.
Сега работим с екип от Естония, учим работещи модели, които могат да бъдат приспособени. Когато по електронен път подадеш искане и в 14-дневен период не получиш отговор, това да значи безмълвно единодушие. Ако имаш негативен отговор – да можеш да отидеш в съда и да обжалваш, само че да знаеш, че този развой към този момент е завършен. В момента „ локалният феодал “, изключително в по-малките обитаеми места, притиска всеки, който е дал своя вот против него или е неуместен поради някакви капиталови планове. Амбицирани сме до края на управническия мандат да имаме решение и за електронно гласоподаване за българите в чужбина.
И за българите в Турция?
И за българите в Турция.
Със основаването на Републиканци за България заговорихте и за правосъдната промяна, каквото всички желаят да чуят.
Работим за понижаване на политическата квота във Висшия правосъден съвет.
Само това ли?
Не, несъмнено. И за надзор върху активността на основния прокурор, какъвто сега няма.
Тази обстановка от през днешния ден ли е?
Не, само че като депутат поредно съм работил да подкрепим тактиката за правосъдна промяна от началото на 2015 година
И Христо Иванов след това хвърли оставка...
Да, само че не поради тази тактика. Тя получи съществено парламентарно болшинство. Решението за оставка беше на по-късен стадий, без да бъде разисквано на съдружен съвет.
По какви въпроси имахте разлики с Борисов?
Няма идентични хора, най-малкото като темперамент и характер. Не в това обаче е казусът. Различията ни идваха основно от визиите ни за партньорство с други политически субекти. С течение на времето аз разбрах какъв брой потребно е да чуваш и да уважаваш сътрудник и конкурент. По друг метод гледахме на отношението към партийните структури вътре в ГЕРБ, както и на геополитическия небосвод, към който да се стреми страната ни. А кой е бил прав – времето ще покаже.
Защо от време на време се говореше за разкол сред вас двамата?
Всеки, който в даден миг искаше да отслаби ГЕРБ, атакуваше нашите връзки. Отслабването на партията минаваше през компрометиране на доверието посред ни.
На доста хора в този момент би трябвало да обясните доста неща от миналите близо 15 години в ГЕРБ. Питат ли ви да вземем за пример какъв брой платихме по решения на Европейски съд по правата на човека за шумните акции и четенето на СРС от трибуната, за жилището с асансьора, за подслушванията, за така наречен цецомобили и прочие, и прочие?
Кетчърът няма програмен продукт за подслушване и това беше потвърдено както от Англия, от която сме купили техника, по този начин и от главния вносител. Но никой не си направи труда да види това в делото. Хората даже и да не ме питат по сбирките, аз самичък повдигам тематиките, по които съм коментиран в обществото, с цел да им кажа ясно, че нямам какво да укривам. За жилището към този момент ме стопират хора и ми споделят: „ Знаем, че беше режисура. “ Що се отнася до шумните ми акции, за мен по-важното е, че те са резултатни. „ Наглите “, даже да приемем, че е била шумна, е значимо, че докара до успокоение. Защото тогава имаше 18 отвличания.
Но „ октоподите “ станаха „ калмари “.
Тук би трябвало да си напомним и част от следствието след 2013 година Прокурорът Костов беше отхвърлен от делото, имаше офанзиви към правосъдните сформира, един от главните очевидци почина на пътя – води се ПТП, някои от очевидците отхвърлиха да свидетелстват след това, тъй като се опасяваха. Някой направи ли си труда да ревизира тези неща? Никой. По-лесно е да се хвърлят обвинявания.
Много се направи и във връзка с пътната сигурност – жертвите понижиха от над 1000 на към 600. Струва си да се спомене и това, което направихме с партньорските служби при взаимни интервенции – тонове кокаин, подправени пари, подправени кредитни карти. Във времето, в което бях вътрешен министър, страната ни получи един от най-хубавите отчети за наблюдаване. Екипът, който бях основал, беше екип от експерти, в него нямаше нито едно политическо предопределение. Директорът на службата по публичните поръчки беше остарелият, остана и по мое време. Не желаех да върша смяна тъкмо там, с цел да дам сигнал, че нямам никакъв интерес. И в нито един търг не е било забъркано моето име. Началникът на вътрешната сигурност беше назначен от Михаил Миков. Когато пристигна при мен и сподели: „ Г-н министър, желая да си подам оставката, състудент съм с Миков “, аз му отговорих: „ Професионалните връзки и другарството нямат значение, стига работата ви да е добра. “ Остана през целия ми мандат. Началникът на Дирекция оперативно-техническа информация (на МВР) също. Това е човек, който в никакъв случай няма да пристъпи закона. При всички кавги в предишното с подслушвания е реагирал. Знаех къде са вероятните пробойни и желаех да останат там хора, които са работили и преди и които няма да подведат и мен, и сътрудниците си. Да не не помни и Калин Георгиев – може ли някой да каже дума против професионалните му качества?
Казвате „ дефицити “ при следствието. Как толкоз години никой не сподели – прокуратурата се проваля по делата, а отговорни постоянно са съдиите.
Точно по тази причина би трябвало да има повече бистрота и надзор върху активността на прокуратурата. Подобни диспути следва да се водят в идващия парламент. Както и за метода, по който ще се избира Висш съдебен съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР