Всеки, който има куче, знае колко трудно е понякога да

...
Всеки, който има куче, знае колко трудно е понякога да
Коментари Харесай

Наистина ли липсваме на кучетата ни, когато ни няма?

Всеки, който има куче, знае какъв брой мъчно е от време на време да го остави у дома единствено. То желае да пристигна с нас, гледа тъжно, когато осъзнае, че няма да ни прави компания и така нататък

Но в действителност ли им липсваме или животинчетата просто желаят да изследват света на открито?

Най-новият епизод на BrainCraft ще се опита да отговори на този въпрос. Той ни показва невронаучни доказателства, които демонстрират, че в действителност липсваме на кучетата. Точно, както постоянно сме се надявали.

Ванеса, създадетелката на BrainCraft, разказва едно забавно и скорошно изследване, в което учените карат куче да стои неподвижно в машина за ядрено-магнитен резонанс. По този метод те съумяват да изследват мозъчната му активност.

По време на изследването екипът открива, че кучетата в действителност схващат това, което притежателите им споделят. Той обаче ревизира и дали им липсваме, като излагат кучето на пет разнообразни миризми – неговата лична, на познато и непознато куче и на прочут и чужд човек.

Когато кучето подушва миризмата на прочут човек, част от базалните ганглии на мозъка (регион, асоцииращ се с положителни упования и награди) се възбуждат.

Друго проучване учи метода, по който кучетата се държат с хора, които познават в друга степен – техният притежател, чужд вид и прочут човек. Те откриват, че животните в действителност страдат за своите стопани – повече, в сравнение с за който и да е различен – и ще чакат за вратата, до момента в който се върнат у дома.

Въпреки че към момента не е ясно дали кучетата осъзнават продължителността на времето, в което са оставени сами, учените допускат, че те ще посрещнат стопанина си с доста по-голяма наслада, в случай че са били сами 2 часа, а не 30 минути да речем. Между 2 и 4 часа обаче не се следи основна разлика.

Това, което знаем сигурно обаче е, че кучетата обработват изображенията по-бързо от нашите лични очи. Изгледайте по-горния клип и вижте какво в действителност вършат кучетата, до момента в който ви няма у дома.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР